ИЗБОРНА ТИШИНА У БИХ :: Semberija INFO ::

 

ИЗБОРНА ТИШИНА У БИХ


У БиХ је на снази изборна тишина у БиХ и трајаће до затварања бирачких мјеста, сутра у 19.00 часова.

Предсједник Централне изборне комисије БиХ Жељко Бакалар подсјетио је да је Изборним законом прописано да у току 24 часа прије отварања бирачких мјеста на територији БиХ неће бити никаквог медијског извјештавања или било какве активности која се односи на политичку изборну кампању, те да период изборне тишине траје до затварања бирачких мјеста.

- Политичким субјектима се забрањује одржавање скупова с циљем политичке кампање, излагање у бирачком мјесту или околини било каквих материјала и кориштење домаћих и међународних средстава комуникације с циљем утицаја на бираче. Забрањено је кориштење мегафона и других разгласних уређаја, те свака активност којом се омета или опструише изборни процес - истакао је Бакалар.

Због кршења изборне тишине изрицаће се новчане казне које износе од 1.000 до 10.000 КМ за странку, од 1.000 до 5.000 КМ за кандидата, а приговор се подноси у року од 24 часа од тренутка учињене повреде.

Од јуче у 7.00 часова па све до сутра до 19.00 часова на снази је забрана објављивања резултата истраживања јавног мњења у вези са гласањем и изборима.