ЛОКАЛНИ ИЗБОРИ У СЕМБЕРИЈИ :: Semberija INFO ::

 

ЛОКАЛНИ ИЗБОРИ У СЕМБЕРИЈИ


Шести локални избори, откако их организује Централна изборна комисија БиХ од 2001. године, у Семберији су окупили ове године највише политичких субјеката, укупно 86, од чега 52 политичке партије, три коалиције и 30 независних кандидата.

Уколико ове изборе упоредимо са изборима од прије четири године, то је скоро дупло више политичких субјеката, јер се 2016. за наклоност бирача у Семберији борило 46 политичких субјеката, 28 политичких странака и 18 независних кандидата.

 Што се тиче предизборне кампање, упркос дупло већем броју политичких субјеката који учествовују на овим локалним изборима, можемо слободно рећи да је кампања  вођена у много мирнијој и политички коректнијој атмосфери него што је био случај на раније одржаним локалним изборима. Томе је, свакако, кумовала и тешка епидемиолошка ситуација и оправдан страх људи за своје и здравље својих породица. Умјесто прекомјерне употребе плаката, масовнијих јавних скупова и трибина,  кандидати су више користили модерна средства информисања, портале, телевизију, видео – бимове, друштвене мреже. 

​Њихове предизборне поруке биле су кратке, прецизне, зналачки одабране. Обраћали су се младима, пензионерима, незапосленима, социјално рањивим категоријама становништва.

Можда је све ово добар знак, потврда да се политичка култура политичких чинилаца  мијења и иде у неком новом, модернијем смјеру. Уколико бисмо, пак, били малициозни, онда бисмо овако велики број кандидата за одборнике, а има их више од пет стотина, могли протумачити и као трку за привилегијама и неким уноснијим радним и друштвеним позицијама. Али, да то, бар за сада, мало оставимо по страни. 

Семберија инфо