''Кочићева награда'' додијељена књижевнику Ђорђу Сладоју :: Semberija INFO ::

 

''Кочићева награда'' додијељена књижевнику Ђорђу Сладоју


Традиционална манифестација „Кочићев збор“, посвећена великом књижевнику и народном трибуну, и ове године обиљежава се у знаку слогана Истина, слобода и домовина. Овогодишња „Кочићева награда“ додијељена је књижевнику, херцеговачких коријена са војвођанском адресом, Ђорђу Сладоју.

Књижевник Ђорђо Сладоје, једнако колико и његов знаменити претходник, књижевност не доживљава као самосврховиту, апартну чињеницу, већ као суштинску посвећеност својој култури. У својим књигама говори о величанственим узлетима, али и трагичним удесима и ожиљцима савременог доба. У додјељивању награде Сладоју, жири је био једногласан. Петар Кочић је велики силан писац чији је језик раскошан и богат јер је из народа, каже Сладоје, поносан на ову награду.

ЂОРЂО СЛАДОЈЕ, књижевник

"Његови пејзажи како природни тако и социјални су сугестивни и тешко се заборављају; само се сјетите приче Кроз мећаву. његова је мећава страснија од оне у стварности".

Награду „Змијањче“, која се додјељује за најбољег младог писца из Републике Српске, ове године додијељена је Кристини Лопатић, ученици деветог разреда Основне школе „Србија“ са Пала.

 КРИСТИНА ЛОПАТИЋ, добитница награде "Змијањче"

"Веома сам поносна што сам освојила једну овакву награду, нарочито јер знам колико је она вриједна и чије име носи. Моје дјело, пјесма за коју сам награђена, зове се Чувајмо Републику Српску, и као што и сам наслов говори, ми треба да чувамо нашу отаџбину, баш као што је и Кочић то радио Петар Коћић, писац и пјесник, преминуо је млад у доби од 39 година, али је оставио за собом капитална дјела домаће књижевности".

ЖЕЉКА СТОЈИЧИЋ, министрица просвјете и културе у Влади РС

"Могу да кажем да су дјело и лик Петра Кочића саставни дио образовног система цијеле Републике Српске и система умјетности, те је управо због тога наша обавеза да његов лик и дјело чувамо. На пјесницима и књижевницима је да они, кроз своје изражавање, приближе свима нама дјело Кочића, не само као књижевника и пјесника, него и као народног трибуна, борца за правду и слободу ријечи и мисли".

У оквиру манифестације, млади глумци су читали одломке из најзначајнијих Кочићевих дјела испред порте Христа Спаситеља. 


​БХРТ