ЦРВЕНИ КРСТ И БИБЛИОТЕКА „ФИЛИП ВИШЊИЋ“: ПРЕДАВАЊЕ ИГОРА ЈУРИЋА “УКРАДЕНА БЕЗБЈЕДНОСТ“ :: Semberija INFO ::

 

ЦРВЕНИ КРСТ И БИБЛИОТЕКА „ФИЛИП ВИШЊИЋ“: ПРЕДАВАЊЕ ИГОРА ЈУРИЋА “УКРАДЕНА БЕЗБЈЕДНОСТ“


На иницијативу Градске организације Црвеног крста Бијељина, у Библиотеци „Филип Вишњић“, организовано је предавање Игора Јурића „Украдена безбједност“. Секретар ГО ЦК Бијељина Александар Савић, истакао је да је Јурић гост на иницијативу Црвеног крста, како би се обиљежио 30. август, Дан несталих, али и да се говори о горућој теми, а то је безбједност дјеце на интернету.



-Ми смо као организација посвећени свом раду и у том циљу ћемо бити  много присутнији и у школама, а такође у вртићима, како бисмо разговарали са њима. На тај начин желимо да са њима и међу њима градимо искреност и повјерење“, рекао је Савић. Игор Јурић је нагласио да, када се говори о нестанцима дјеце, у Србији је прошле године пријављен нестанак 1.801 особе од којих 1. 620 је пронађено.

-Ми још увијек не знамо гдје је 181 особа, што је огроман број и да појасним да причам о пунољетним лицима. Са друге стране, проблем несталих лица је што се не бавимо породицама несталих лица, а они не само да су болу и тузи,него и у неизвјесности. Када говоримо о сексуалном злостављању дјеце, нажалост, то је присутна појава. Трагедија која је задесила моју породицу у којој је преминула моја кћерка Тијана, први пут сам се сусрео са педофилијом и злостављањем дјеце. Схватио сам тад да је то толико распрострањено и да ми нисмо свјесни ко је све у нашем окружењу и колико морамо радити да се такве ствари разоткрију, да охрабримо жртве да о томеговоре и на крају, да се они који чине такве ствари, нађу иза решетака“, рекао је Јурић. Он је еприсутним у препуној сали библиотеке представио систем ране узбуне о несталој дјеци Амбер алерт, систем који би подразумијевао да, када се деси нестанак дјетета, медији прекину емитовање програма, прикажу фотографије, информације гдје је дијете виђено послхедњи пут, шта је носило, да сви мобилни оператери пошаљу СМС поруку са тим информацијама, да бензинске пумпе и сви трговински ланци имају те информације на својим ЛЕД екранима. Захвалност на доласку у Бијељину, Јурићу је изразила директор библиотеке Жељана Арсеновић, а захвалила се Црвеном крсту на покренутом иницијативи.



(Семберија инфо)