Откривен најстарији скелетни гроб у Семберији :: Semberija INFO ::

 

Откривен најстарији скелетни гроб у Семберији


Музеј Семберије у сарадњи са Институтом за оријенталну и европску археологију Аустријске академије наука спроводи археолошка истраживања гробних хумки на локалитету Ново Село код Бијељине. Након геофизичких истраживања утврђено је да се ради о вјештачким структурама.
Предмет истраживања у 2018. години је земљана хумка за коју се показало да је ријеч о вишеслојном укопном мјесту. Најмлађи гробови припадају средњем вијеку (12-13. стољеће), затим је откривен један паљевински гроб касног бронзаног доба, док централно мјесто у гробној хумци заузима гроб стар 4500-4000 година из периода раног бронзаног доба.
То је према садашњем стању истражености најстарији познати скелетни гроб у Семберији. Специфичност овог гроба је платформа од облутака на коју је положен покојник у згрченом положају. Прелиминарне антрополошке анализе показују да се ради о особи женског пола старости од 21 до 27. година. Резултати археолошких ископавања показали су да се ради о ритуалном мјесту које је омеђено јарком.
Будуће анализе показаће тачну старост пронађених гробова, као и остале информације о сахрањеним индивидуама (исхрана, поријекло, болести). Ископавања ће се наставити и следеће године на овом, као и на сусједном локалитету у Мухаринама гдје се налази гробна хумка сличних димензија.

Радови су спроведени уз помоћ Оружаних снага БиХ и ПД „Семберија“ на чијем земљишту се налази локалитет.

Др Марио Гаврановић, руководилац истраживања
Замјеник директора Институра за оријенталну и европску археологију – ОРЕА, Беч

Сњежана Антић, Музеј Семберије, Бијељина

Извор: Музеј Семберије