Мирко Илић за "Глас": Умјетност је мој шамар друштвеном укусу :: Semberija INFO ::

 

Мирко Илић за "Глас": Умјетност је мој шамар друштвеном укусу


Foto: Велибор Трипић

У задњих пет година организовао сам укупно 185 изложби "Толеранције". И ове седмице имам ту изложбу у Европском парламенту у Бриселу, зато из Бањалуке путујем тамо. Мени је то пуно важније од мојих изложби. Мене, знам да ће то сад звучати кретенски, али могу ја и то поднијети (смијех), моје изложбе не занимају. Кад уђем на ову изложбу, ја видим сваку своју грешку. И подсјећа ме на вријеме када сам видио грешку, а нисам имао времена за поправке. Тако да су ретроспективне изложбе, нешто као када се сјетите нечег врло глупог из свог живота, а касно је да то промијените.

Рекао је ово за "Глас Српске" Мирко Илић, легендарни илустратор, дизајнер и стрип умјетник, објашњавајући зашто је пристао да организује ретроспективну изложбу "Лицем у лице", која је протекле седмице отворена у Музеју савремене умјетности Републике Српске, иако је чувен по томе да није склон ретроспективи и носталгији. Један од најпознатијих свјетских умјетника у дизајну, каже да је у овом случају ствар лаконски препустио својим домаћинима и сарадницима, покушавајући да им не смета превише док ужива у посјети Бањалуци.

- Знате кад у животу направите нешто лоше па вас је срам помислити на то. Лично, код мене се тај осјећај најчешће јави у вези сјећања на неке предивне даме, јер сам баш био кретен повремено (смијех). Е управо такав осјећај имам када се појавим на својим изложбама. Међутим, кад смо имали ту изложбу "Толеранције",  Сарита Вујковић, директорица МСУРС, ме врло лијепо, уљудно, али и врло упорно наговарала да приредимо ретроспективну изложбу "Лицем у лице" у Бањалуци. И онда сам ја рекао да има један услов. Пошто су двојица људи заслужни за ову изложбу, Марко Голуб и Дејан Кршић, знају пуно више о мојим радовима него ја сам, наиме они су ми написали књиге, радили изложбе и итд, рекао сам, океј, нека они направе шта желе, а ви изложите шта желите. Ако буде лијепо вријеме, доћи ћу на отварање. Правићу се важан, а они ће ринтати све. Тако да ниједну одлуку нисам донио ја, све је њихово. Само сам гост у Бањалуци и морам признати прилично се лијепо осјећам, осим када гледам своје радове - рекао је Илић.

ВИШЕ НА      glassrpske.com