Данас су Цвијети - вјеровања и обичаји :: Semberija INFO ::

 

Данас су Цвијети - вјеровања и обичаји


Извор: АТВ

Српска православна црква прославља данас Цвијети, празник који симболизује царски и свечани улазак Исуса Христа у Свети град Јерусалим.

Према још једном вјеровању, ујутру је потребно пожурити јер ко први стигне и убере цвијет добија право на једну жељу која ће му се сигурно испунити ако у њу снажно вјерује.

Наиме, Исус је праћен својим ученицима и мноштвом народа, кренуо из села Витиније у Јерусалим, а када је дошао до села Витфага, у подножју Маслинске горе, рекао је двојици својих ученика:

“Идите у село које је пред вама, и одмах ћете наћи магарицу привезану и магаре с њом. Одријешите је и доведите, и ако вам ко год шта каже, одговорите да требају Господу – и одмах ће их дати”.

Ученици урадише како им је Христос рекао и кад доведоше магаре, он га је узјахао и кренуо у Јерусалим.

Све се то дешавало пред празник Пасхе, па се у Јерусалиму сакупило свијета из многих крајева. Када је Исус наишао, многи су се запитали: “Ко је то?”. Потом Христос уђе у храм, гдје су били сакати и болесни, и све их је излијечи. Међу народом и дјецом завладало је велико одушевљење.

Стари обичаји

Стари обичај који се и на овај празник практикује је да се на тај дан окупе младићи и дјевојке на раскршћу или код цркве, наложе ватру и играју и пјевају док не почне служба у цркви. Иако кажу, да се на велики празник не ради, ипак је на Цвијети ваљало посијати лан и купус. Данашњи празник је црвено слово, па не би требало радити кућне послове.

Дјевојке су се на овај празник окупљале како би брале, сушиле и садиле цвијеће, па су зато назване светоноснице. Оне су тако назване јер су након одлазака у шуме и пропланке, долазиле носећи цвијеће којим су се китиле. Брање цвијећа праћено је пјесмом.

Народно вјеровање


Наиме, према народном вјеровању, они који на овај празник започну посао којим желе са успјехом да се баве, успјеће у свом науму. Зато никако немојте заборавити да се одважите и започнете шта год желите да радите успјешно до краја године.

Цвијети су дан за радост, окупљање и дружење са ближњима. Зато, поклоните данас некој драгој особи цвијеће. Вјерници који посте цијели пост требало би да посте на води, осим суботом и недјељом, када се дозвољава пост на уљу и конзумирање вина. Такође, на празник Благовијести и Цвијети, може да се једе риба.

Од празника Цвијети остаје још седам дана до Васкрса.