ЧУВАЈМО ЖИВОТНУ СРЕДИНУ - ТО НАМ ЈЕ ЗАДАТАК! :: Semberija INFO ::

 

ЧУВАЈМО ЖИВОТНУ СРЕДИНУ - ТО НАМ ЈЕ ЗАДАТАК!


Акција,,Очистимо свијет“ је једна од највећих еколошких кампања у свијету. Прва кампања је покренута 1993. године и од тада се одржава сваке године трећег викенда у септембру. Као међународни пројекат заштите животне средине  има за циљ да подстакне и подржи групе, али и појединце да кроз заједничку акцију покажу бригу за животну средину.

Филозофија покрета је прилично једноставна и заснива се на чињеници да свако може да уради нешто за бољи свијет. Главна идеја је да свако у својој средини може да учини мали корак, чија је величина у томе што ће инспирисати још неког из своје околине да учини то исто. Такав однос према заштити животне средине је много боље рјешење, него да се пребацује одговорност на неког другог. Једна од активности која се може провести је прикупљање отпада који се може рециклирати, а посебно  електричног и електронског отпада. Оваквом акцијом стицало би се знање о правилном одлагању отпада, али и о законским обавезама које се не смију кршити превенствено због нас самих, нашег здравља и здравља будућих генерација.

Оваквом акцијом би се развијала свијест да рециклирањем осигуравамо очување природе и смањење потражње за природним сировинама, смањење загађења ваздуха, воде и тла, очување људског здравља, уштеду енергије и смањење депонијског простора. Још неке од активности које се могу провести, првенствено међу ученицима, су: сађење дрвећа, тематске радионице, чишћење школског дворишта и околине, такмичења, квизови, изложбе ученичких радова на тему личног доприноса у очувању животне средине...Какву год еколошку активност покренули током обиљежавања овог дана она се уклапа, јер ће истаћи значај очувања животне средине, подићи  еколошку свијест и показати да ако сви уложимо мало труда можемо много допринијети. Однос према животној средини се гради још од најранијег дјетињства. Није довољно само дјеци причати да треба чувати животну средину, много је важније то показати кроз конкретне акције које ће им омогућити стицање навика за цијели живот.