СПАС ОД КОРОНЕ ТРЕБА ТРАЖИТИ У ПЕЛИНУ :: Semberija INFO ::

 

СПАС ОД КОРОНЕ ТРЕБА ТРАЖИТИ У ПЕЛИНУ


 
Истраживање научника њемачког Института Макс-Планк показало је да су екстракти слатког пелина активни против вируса САРС-ков-2 и да могу помоћи обољелима од короне. Ова љековита биљка у Херцеговини често расте као самоникла, а почела је да се узгаја и на биооснови.

Петар Михић из Љубиња једини у БиХ органски узгаја управо слатки пелин, вишеструко љековиту биљку која се деценијама употребљавала као лијек против маларије.

"Када се у Херцеговини прије неколико година масовно почело садити смиље, које је, такође, љековита биљка, ја сам желио да узгајам нешто другачије. Читао сам да се у кинеској традицији посебно цијенио пелин у лијечењу канцерогених обољења и годинама истражујем како постићи најбољи квалитет у најбољим условима узгајања ове специфичне биљке.

И тако је почела моја авантура са органским узгајањем слатког пелина", каже Петар Михић.
Др мед. спец Андреа Јурић за Дојче веле каже да су се с могућим позитивним учинцима слатког пелина у лијечењу вируса ЦОВИД-19 љекари упознали током пандемије.

"Упозната сам са чињеницом да су људи с ових простора конзумирали чај од слатког пелина и пријављивали позитивне учинке у свим фазама инфекције ЦОВИД-19. Сматрам да би било веома корисно спровести додатне клиничке студије по овом питању", каже Јурићева.

Иначе, листови биљке слатког пелина најбољу антивирусну активност показали су код екстракције са чистим етанолом или дестилованом водом, али и додавањем кафе.