ДОБИТНИЦИ НОБЕЛОВЕ НАГРАДЕ ЗА ЕКОНОМИЈУ ПОЛ МИЛГРОМ И РОБЕРТ ВИЛСОН :: Semberija INFO ::

 

ДОБИТНИЦИ НОБЕЛОВЕ НАГРАДЕ ЗА ЕКОНОМИЈУ ПОЛ МИЛГРОМ И РОБЕРТ ВИЛСОН


Добитници Нобелове награде за економију за 2020. годину  су двојица Американаца са Универзитета Стенфорд, Пол Милгром Роберт Вилсон  и то за рад аукцијским моделима, како теоријском раду тако и на креирању нових аукцијских формата.

Према образложењу комисије за додјелу награде вриједне 10 милиона шведских круна или око милион евра, од њихових открића користи су имали продавци, купци и порески обвезници широм свијета.

Они су развили и методе за продају добара која се тешко продају на традиционалан начин, као што су додјељивање радио фреквенција или количине минерала у некој области. У образложењу се наводи да је Вилсон објаснио зашто рационални купци на аукцијама теже да дају понуде испод сопствене процјене вриједности робе. То раде зато што се плаше ,клетве побједника”, тј. да преплате робу.

Милгром је артикулисао општију теорију аукција која омогућава аукцију и робе која има приватну вриједност која се разликује од купца до купца. Он је анализирајући стратегије куповина на аукцијама открио који аукцијски формат даје највећу очекивануи вриједност за продавца када купци знају више о томе како су други купци процијенили вриједност робе. 
Ако се погледа пажљивије аукције су свуда око нас. Када купујете на интернету велике су шансе да учествујете на аукцији. Елекрична енергија се продаје на аукцијама, акције, обвезнице, радио фреквенције телекомуникационим операторима, емисије угљен диоксида и наравно умјетнине.

Занимљиво је да је након додјеле награде у телефонском разговору  Вилсон рекао да он у ствари и не учествује на аукцијама, присјетивши се ипак да је купио ципеле за скијање на Ибеју. На питање како ће потрошити својих пола милиона долара од награде, одговорио је да ће новац ,,ићи у чарапу” пошто је због пандемије ограничено путовање.
Прошле године награду су подијелили професори МИТ-а Абхиџит Банерџи и Естер Дуфло и харвардски економиста Мајкл Кремер за експериментални приступ смањењу сиромаштва. Иначе награда за економију није заоставштина Алфреда Нобела, већ ју је накнадно, 19869. године, установила Шведска народна банка  у сјећање на великог научника и иноватора. 

Прошле недјеље су у Стокхолму саопштени лауреати за Нобелову награду у области медицине, физике, хемије и књижевности, а у Ослу добитник Нобелове награде за мир.  

 Награде се традиционално уручују 10. децембра, на дан смрти оснивача награде, шведског научника и индустријалца Алфреда Нобела (1833-1896), проналазача динамита.

Церемонија уручења награда у Стокхолму отказана је због пандемије корона вируса, већ је предвиђена телевизијска церемонија, а лауреати ће добити своје награде на даљину. У Ослу ће церемонија бити одржана у мањој сали.

Семберија инфо