Пет шоља чаја за добро здравље :: Semberija INFO ::

 

Пет шоља чаја за добро здравље


Истраживање показује да би пет шоља чаја дневно требало да чини чуда за наше здравље. Откривамо вам скривене здравствене бенефиције чаја стављањем чајника на шпорет без изговора! Шоља чаја може ријешити многе проблеме.

У Холандији се подстиче да људи пију чај током цијелог дана, а не само током доручка. Од четврте године дјеца тамо добијају чај у вртићима и школама за пиће уз ручак, што их подстиче да ову љековиту течност пију од малих ногу. Холандско здравствено вијеће, које је независно научно тијело и савјетује парламент, објавило је смјернице о пијењу чаја. Људима се савјетује да пију између три до пет шоља чаја дневно.

- Открили смо да у научној литератури постоје јасни показатељи током последњих десет година да је пијење чаја добро за ваше здравље. Три до пет шоља чаја дневно смањиће крвни притисак, ризик од дијабетеса и можданог удара, што је једна од наших 16 смјерница - рекла је Еерт Шотен, портпарол здравственог савјета. Међутим, чај мора бити зелени или црни, биљне и воћне опције се не рачунају.

Тим Бонд из Савјетодавног одбора за чај рекао је да су холандске смјернице у складу са оним за шта се залажемо. Бројне недавне студије показале су да пијење од 3 до 5 шоља чаја дневно смањује ризик од кардиоваскуларних болести и можданог удара на дужи рок. Тим је такође истакао да и друге краткорочне студије такође показују да свакодневна конзумација чаја позитивно утиче на здравље нашег срца. Читава гомила студија такође је показала скривене здравствене предности зеленог чаја, наиме да шоља чаја дјелује као моћан антиоксиданс који не само да чисти нашу кожу и тијело, већ и убрзава метаболизам, учествује у варењу и штити нас од многих карцинома и деменције.

Дакле, сада знате шта вам нуди скромна шоља зеленог или црног чаја неколико пута дневно. Хоћете ли икада више одбити позив за чај? Сезона прехладе и грипа је стигла! Нека ове године купљени сируп замени овај домаћи рецепт за лечење кашља и упале плућа.

​Агенције / Семберија инфо