Каноли, укусна италијанска посластица :: Semberija INFO ::

 

Каноли, укусна италијанска посластица


Италија нас очарава не само природним љепотама, умјетношћу и богатом историјом, него и кухињом - италијански специјалитети, било слани или слатки, освојили су свјетске меридијане, те је њихова кухиња непресушни извор надахнућа. А сицилијански каноли су једна од најукуснијих и најпопуларнијих посластица које стижу из Италије.

Име колачића у преводу значи "мини тубе" и једноставни су за прављење, а представљају мале тубе направљене од тијеста, спојене са деликатесном кремом.  Тијесто се пуни смјесом направљеном од рикота сира, који се користи по оригиналном рецепту, мада нећете погријешити ни ако будете користили маскарпоне. Такође, спајају се са различитим укусима - ванилије, пистаћа, наранџе, чоколаде, бадема...



Прича о томе како је настала ова посластица сјајна је готово колико и њихов укус. Према једној легенди, настали су за вријеме док је Сицилија била под арапском влашћу. Тада су, поред војске, у Италију стигли и бројни хареми, а жене из харема су се досађивале и тако измислиле ову посластицу.

РЕЦЕПТ
Састојци:

75 г бијелог брашна
кашика какао праха
кашика маслаца отопљеног на собној температури
1 јаје
0,3 л црног вина
1 кашика шећера
100 г шећера у праху
2 кашике млијека
250 г рикоте или маскарпонеа
2 кашике рендане коре наранџе
уље
сјецкани пистаћи

Припрема:

Сир са мало млијека измијешајте па додајте шећер у праху. Додајте кору наранџе, ванилију или рендану чоколаду ако више волите такав укус. Када смјесу добро сједините, ставите је у фрижидер.

У један дио брашна додајте јаје, отопљени маслац, со и какао растопљен у вину, а затим остатак брашна додајте тако да добијете тврдо тијесто. Од тијеста обликујте лопту, замотајте је у прозирну фолију и ставите у фрижидер на један сат.

Када се  тијесто расхладило, развуците на дебљину од око два мм и исијеците на квадрате. Модле за каноле, попут оних за шамролне намажите уљем и на њих увијте комаде тијеста по дијагонали. Каноле пржите у уљу заједно са калупима док не постану златножуте боје.

Када их извадите из уља, ставите их на салвету да се оциједе од вишка масноће, па када се прохладе, извуците калупе. Затим их напуните претходно припремљеним надјевом од сира, те поспите шећером у праху.

​Независне новине