Фестивал „Exit“ сели се из Србије? :: Semberija INFO ::

 

Фестивал „Exit“ сели се из Србије?


Ову информацију организатори нису потврдили, али ни демантовали, већ су навели да та одлука не зависи само од њих.

Најпознатији и најпосећенији домаћи музички фестивал – новосадски Exit, могао би следеће године да промени адресу, односно да се одржи на некој другој локацији, наводи хрватски Јутарњи лист, позивајући се на неименовани добро обавештени извор. Осим Умага у Хрватској, као могућа места одржавања следећег издања фестивала, помињу се и Црна Гора, али и поједине богате арапске земље. Према овим сазнањима, најближа томе да буде домаћин манифестације јесте Црна Гора, која тиме жели да привуче младе из целог света, јер су управо они популација која се најлакше одлучује на путовања у неизвесним пандемијским условима.  Осим тога, ова нама суседна држава рачуна и на зараду од око 30 милиона евра, као и на добру прилику за промоцију туризма. Умаг је, како се наводи, у предности у односу на Црну Гору будући да је боље повезан авионским линијама са Европом, док најмање шанси имају арапске земље, пре свега због удаљености, јер би мало ко од посетилаца са Балкана могао себи да приушти одлазак.
 
Разлози пресељења су, додаје се, финансијске природе, односно то што Србија, тврди извор овог листа, није из буџета помогла музичку и фестивалску индустрију, погођене епидемиолошким мерама против коронавируса, а истовремено су смањена уобичајена буџетска издвајања за пројекте из културе, укључујући и Exit. Према овим тврдњама, фестивал, који ове године због пандемије није одржан, трпи велики финансијски губитак због чега би до краја године морао да отпусти стотинак стално запослених, а уз то је остао и без појединих великих спонзора. 
 
Из Exita ову информацију нису потврдили, али ни демантовали. У кратком одговору на питање „Политике” да ли је тачно да се фестивал сели из Србије, навели су да та одлука не зависи само од њих.
 
„Позната је чињеница да смо током година добијали пуно понуда да се Exit пресели из Новог Сада и из Србије у другу државу, јер готово свака земља на свету жели да у својој туристичкој понуди има један од највећих светских фестивала који сваке године доноси десетине милиона евра локалном туризму. Такве понуде смо до сада категорички одбијали, јер желимо остати и развијати фестивал у нашем граду и земљи. Нажалост, то не зависи само од нас”, истакли су из прес службе фестивала.
 
Осим фестивала на Петроварадинској тврђави у Новом Саду који се одржава од 2000. године, Exit реализује још пет манифестација: у Београду се одржава No Sleep фестивал, у Темишвару Revolution фестивал, у Будви Sea Dance, док у Умагу организују Sea Star.
 
Извор: Политика