Филм 'Груди' црногорски кандидат за Оскара :: Semberija INFO ::

 

Филм 'Груди' црногорски кандидат за Оскара


Играни филм Груди, у режији Марије Перовић, у којем главну улогу тумачи хрватска глумица Марија Шкаричић, црногорски је кандидат за 93. награду Оскар у категорији најбољег међународног дугометражног филма у 2020. години.

Филм, настао према сценарију Владиславе Војновић и Марије Перовић, прати Ану (Марија Шкаричић), Зорку (Нада Шаргин) и Јелену (Дубравка Дракић), које се сусрећу у родном граду на 25. годишњици матуре.

Сада живе у три различите земље настале распадом Југославије, а у Никшићу срећу и свог школског пријатељиа Фукија (Војин Ћетковић).

Четверо пријатеља у неколико ће дана преиспитати своје животе и суочити с неизвјесном будућности.
Филм је суфинансиран средствима Филмског центра Црне Горе и Хрватског аудиовизуелног центра, као копродукција Црне Горе, Хрватске и Србије.

Реализован је у продукцији продуцентске куће Кино д.о.о и Опен Боx Студио из Подгорице, а хрватска копродуцентица је Сања Шамановић из умјетничке организације Митропа.

Филм је дијелом сниман у Сплиту.

Настао је према истоименој награђеној серији, а свјетску премијеру је имао на 22. Филмском фестивалу Херцег Нови – Монтенегро филм фестивал.

Добитник је неколико награда те приказан на филмским фестивалима у Котбусу, Штокхолму, Паризу, Измиру, Тирани, Пули, Приштини, Загребу, Бихаћу, Врњачкој Бањи, Ваљеву, Нишу, Мостару, Требињу, Лесковцу, Тузли, Херцег Новом, Улцињу и Мојковцу.

Semberija info