Мистерија заборављеног швајцарског града који је опседнут бројем 11 :: Semberija INFO ::

 

Мистерија заборављеног швајцарског града који је опседнут бројем 11


Солотурн је главни град истоименог швајцарског кантона на северозападу земље који се налази на обалама реке Аре, у подножју малог планинског ланца Јуре.

Иако је реч о прекрасном месту које су основали Римљани још пре 2000 година, туристи га често заборављају због близине посећенијег и популарнијег Берна.
 
Међутим, Солотурн има свој шарм и бројне занимљивости, преноси портал „Инфо кс“.
 
Једна је од њих је мистериозна опседнутост бројем 11. Многи грађани ни сами не знају зашто се у граду налази тачно 11 цркава и капелица, 11 фонтана, 11 торњева и 11 музеја.
 
Нека здања потичу још из 15. века, док су друга направљена у ново вријеме, као што је, рецимо, једини швајцарски музеј рачунарске технологије по имену Ентер, који се налази управо у Солотурну.
 
Градом доминира Катедрала Светог Урсена, која је грађена тачно 11 година. Италијански архитекта Гаетано Матео Писони укључио је тај број у многе њене детаље.
 
До њих воде три степеништа састављена од 11 степеница, фонтане украшене с 11 славина, док сама грађевина обухвата 11 врата.
 
Катедрала има 11 звона и 11 олтара, док је један од њих направљен од 11 врста мрамора.
У Солотурну се чак налази сат који показује само 11 сати и свира химну града.
Чему толика опседнутост бројем 11, питате се?
Народна легенда каже да су Солотурну просперитет донели вилењаци из оближњих планина.
 
Енглеска реч за вилењаке -елф - истовремено је и немачка реч за број 11, па су грађани у част тих етеричних бића почели да стварају град надахнут тим бројем.
 
Нумерологија каже да је 11 најинтуитивнији број који се повезује с вером, док за многе он симболизује непрекидну потрагу за савршенством, те је шифра наде.
 
Не чуди зато што се могу наћи и бројни занимљиви производи на локалном тржишту који обухватају тај број као што је чоколада или пиво 11, преноси Спутњик.