ДОКАЗАНО: ММР вакцина не изазива аутизам! :: Semberija INFO ::

 

ДОКАЗАНО: ММР вакцина не изазива аутизам!


И ново истраживање потврдило је оно што стручњаци изнова понављају - ММР вакцина не изазива аутизам.
Вакцина против богиња, заушки и рубеола (ММР) не повећава ризик од аутизма нити изазива аутизам код деце која су под руизиком, показало је најновије истраживање спроведено над 650.000 деце.

Истраживачи су користили регистар становништва како би проценили да ли је ММР вакцина повећала ризик од аутизма код деце рођене у Данској између 1999. и 2010. године, преноси ЦНН.

Праћено је укупно 657.461 деце у августу 2013. године, а документовали су дијагнозе поремећаја из аутистичног спектра, као и познати фактори ризика, укључујући старост родитеља, дијагнозу аутизма при рођењу, прерано рођење и малу тежину.

Више од 95 одсто деце је вакцинисано ММР вакцином, а код 6.517 је дијагностификован аутизам, на основу чега су закључили да вакцина не повећава ризик од аутизма код деце која нису под ризиком и није изазвала аутизам код деце која су под ризиком.

"Морам да напоменем и да ниједна студија са научним истраживањем није потврдила ту врсту повезаности и надамо се да се у будућности неће ни причати о овој теорији за коју се показало да је бесмислена", прокоментарисала је епидемиолог Института за јавно здравље "Батут" др Дарија Кисић Тепавчевић за РТС.
У Србији, од краја октобра 2017. године, када су забележени први случајеви малих богиња, до данас забележено је готово 6.000 случајева, од чега је 15 случајева било са смртним исходом.

"Нажалост, ми смо на тежи начин показали како мале богиње могу да буду изузетно озбиљно обољење. Међутим, од тада до данас учинили смо много, пре свега на имунизацији где је обухват овом вакцином значајно порастао", истакла је др Кисић Тепавчевић.

Она истиче да у последњих шест месеци није било пријављених компликација нити случајева са смртним исходом, што индиректно показује да је степен колективног имунитета сада велики.

"Почетком фебруара регистрован је последњи оболели. Уколико се у периоду двоструке максималне инкубације не потврди ниједан случај ове болести можемо да одјавимо епидемију", објаснила је Кисић Тепавчевић.

"Вакцине су доступне има их у довољним колицинама и надамо се да ће у наредном периоду да се настави овако висок обухват и да ће да се задржи висок ниво колективног имунитета који це да нас штити од ширења ове болести", закључила је Кисић Тепавчевић.