ЗБОГ ЧЕГА ЈЕ ФЕБРУАР ЈЕДИНИ МЈЕСЕЦ КОЈИ ИМА 28 ДАНА? :: Semberija INFO ::

 

ЗБОГ ЧЕГА ЈЕ ФЕБРУАР ЈЕДИНИ МЈЕСЕЦ КОЈИ ИМА 28 ДАНА?


Фебруар је други мјесец у години у јулијамском и грегоријанском календару. Има 28 дана, 29 у преступној години и једини је мјесец који има мање од 30 дана.
 
За то су ,,криви“ стари Римљани, односно њихов први краљ Ромул који се досјетио да направи календар који је имао само 10 мјесеци. Година је почињала у марту, а завршавала се у децембру. Јануар и фебруар нису постојали, зима им није била важна, јер се њихово богатство заснивало на садњи и жетви.
 
Да би попунио ову празнину за вријеме зиме, Нума Помпилије, други од седам римских краљева, одлучио је да календару дода још два мјесеца, јануар и фебруар, али тако да календарска година траје 354 дана. Тада је у употреби био лунарни календар, а година по лунарном календару траје отприлике баш толико дана.
 
Да би добио довољан број дана за два додатна мјесеца, Нума је од сваког мјесеца, који је трајао 30 дана, одузео један дан, па је за два нова мјесеца остало 56 дана. Требало је, дакле, да сваки од та два мјесеца траје по 28 дана.
 
Међутим, у то вријеме Римљани су из сујеверја избјегавали парне бројеве, па је јануару додат још један дан. Други мјесец је ипак остао на 28 дана, али иако се радило о парном броју, сматрало се да је то коректно, јер је други мјесец био посвећен светковини прочишћавања намијењеног култу мртвих.
 
Тај календар је, значи, трајао 355 дана. Фебруар је имао 28, март, мај, јули и октобар по 31, а јануар, април, јуни, август, септембар, новембар и децембар по 29 дана. Међутим, календар је и даље имао недостатке.
 
Наиме, све је функционисало добро неколико година, али убрзо сезоне нису биле усклађене с њиховим типичним мјесецима, односно годишњим добима. Како би то поправили, Римљани су додали још један мјесец- мерцедониус, који су убацивали у календар сваких неколико година, након 23. фебруара. Била је то ноћна мора, јер је такав календар било тешко пратити.
 
Ствар је потпуно у своје руке узео Јулије Цезар, око 45. године прије нове ере.. Ангажовао је стручњака да направи календар по узору на египатски. У календар су додали десет дана и додатни дан у фебруару сваке четврте године.  Тај календар задржао се до данас.
 
Semberija info