Макраме, оријентална техника ручног рада :: Semberija INFO ::

 

Макраме, оријентална техника ручног рада


Љубав на први чвор, овим би се ријечима укратко могла описати техника макраме којом се израђују уникатне декорације за дом. Макраме, техника везања чворова и њиховог комбиновања како би се добили жељени мотиви и предмети, седамдесетих и осамдесетих година било је велики тренд у уређењу дома. Сада доживљава повратак те изгледа љепше и занимљивије него икада. У сваки дом унијеће дашак романтичног и разиграног бохо стила.



Још се сјећамо дивних држача за тегле с цвијећем израђених од конопца које су имале наше маме и таписерија израђиваних техником макраме које су седамдесетих и осамдесетих година прошлог вијека красиле готово сваки дом. Том се техником израђују и други украси и предмети за дом, као што су прекривачи, завјесе, столњаци, јастучнице, али и ствари попут накита, торби, па и одјевних предмета попут топова и сукања за љето.



Шта год израдили том изворно оријенталном техником ручног рада, изгледаће прелијепо и занимљиво. Техника је врло посебна и зато што не постоји машински начин репликације везова, односно чворова, те спада међу ријетке технике које се раде искључиво ручним путем и једна је од најстаријих техника израде ручног рада.

Шпанска ријечи macramé потиче од арапске ријечи миграмах, што значи "украсне ресе" или "извезени вео". У данашњој модерној верзији, макраме изгледа још љепше и више шик, али и природно с елегантним и чистим узорцима. За чворове се може користити било која врста пређе или нити. Органска влакна попут памука, јуте, конопље или сисала дају природан изглед.



Макраме је врло комплексан те се може израђивати и са само најједноставнијим чворовима до комплекснијих радова који изискују знање и вјештину коју је потребно увјежбавати. Уз два основна чвора, ту су и сложеније варијације попут крстастих, ребрастих или валовитих чворова с којима се могу стварати различити и узбудљиви ефекти. Такође је могуће уградити перлице или сличне украсе. Могућности су заиста разнолике и пуне креативности.

Ова техника датира још из 13. вијека, а приписује се арапским ткалцима који су користили украсне чворове како би довршили лабаве крајеве ручно тканог текстила. Везање чворова и украшавање текстила такође је био један од најдражих хобија у викторијанско доба, а идуће велико појављивање макраме технике било је седамдесетих година прошлог вијека. За њену популарност био је најзаслужнији хипи покрет, односно бохо стил.

​Независне новине