АНКЕТА: ДА ЛИ СЛАВИТЕ ДАН ЗАЉУБЉЕНИХ? :: Semberija INFO ::

 

АНКЕТА: ДА ЛИ СЛАВИТЕ ДАН ЗАЉУБЉЕНИХ?


Све више се ближи тај дан када ће многи парови размијенити поклоне као "доказ" љубави, док ће они други "пљувати" по њима уз објашњење да то није наш празник и да се то код нас не слави. Којој групи Ви припадате?

Тешко да неки празник изазива толико полемике, колико у Републици Српској и Босни и Херцеговини изазове Дан заљубљених. Док једни данима унапријед смишљају како и чиме да обрадују свог партнера, други презриво преврћу очима на сам помен овог дана.

Дан заљубљених у свијету је толико популаран, да се током овог дана размијени више од милијарду честитки, а више од тога их се размијени само за Божић. Мушкарци, углавном, на овај дан женама купују цвијеће, неки даме обрадују и кућним љубимцем, оне нешто млађе дјевојке често добију плишане медвједиће, док оне својим партнерима углавном купују парфеме или неке чоколадице.

Да будемо искрени, неки вјероватно и надрљају зато што забораве да је Дан заљубљених, па партнеру или партнерки не купе ништа, па чак и не честитају празник.

Иако можда не би требало бити противник овог празника из простог разлога што (наводно) слави љубав, оно што многима смета је да је он постао ужасно комерцијалан, па је љубав некако отишла у други план, а све се свело на куповину поклона.

Поред тога, као разлог зашто многи код нас не обиљежавају овај празник, наводе то да Дан заљубљених није православни, већ католички празник који се нама, ето, допао, па смо га "увезли". За њих је 14. фебруар искључиво Свети Трифун и одбијају сваку симболику Дана заљубљених. Из тог разлога, питали смо неколико наших суграђана шта мисле о овом празнику и мишљења су, наравно, била подијељена.

"У последње вријеме почели смо као Американци, али и Запад уопште, да прослављамо Дан заљубљених и све је некако у знаку љубави, што је свакако лијепо. Међутим, моје мишљење је да треба чешће да се подсјетимо колико некога волимо. Не славим га нешто претјерано, али када имам партнера трудим се да тај дан проведем са њим", каже за портал Семберија инфо наша суграђанка Маја.

Са друге стране, Јована, такође из Бијељине, рекла нам је да она не прославља Дан заљубљених и да га никада није ни славила. Њено мишљење је да људи претјерују и да на тај дан троше превише новца, јер сваки поклон треба да буде од срца, а не новчаника.

Мушкарци се већином труде да удовоље својим дјевојкама, па је тако и у Немањином случају.
"Мојој дјевојци Дан заљубљених значи много више него мени, па га зато и обиљежавамо. Немам ништа против да га људи обиљежавају, али мислим да би то требало бити на скромнијој разини", рекао је Немања.

Дарко је закључио да таквих дана треба да буде више.
"Нажалост, Дан заљубљених се претворио у дан "када мораш бити заљубљен". Ако ниси - у депресији си. Уколико немаш новац за поклон, опет си у депресији. Ако не одабереш добар поклон, опет депресија. Та лудачка еуфорија око Дана заљубљених убила је праву смисао тог дана. То је дан када поклониш дио своје пажње некоме. Таквих дана треба да буде више, а не да ти календар мора рећи када то да направиш", истиче Дарко.

Уколико славите Дан заљубљених, желимо вам да дивно проведете дан са својим партнером или партнерком, а и ако не обиљежавате овај празник желимо да вам 14. фебруар 2021. године буде лијеп и успјешан!

​Семберија инфо - Љ. Божић