Магично поврће - шта све може кељ :: Semberija INFO ::

 

Магично поврће - шта све може кељ


Кељ је зелено лиснато поврће које је препуно корисних једињења и има неколико здравствених добробити, које су кључне у вријеме ширења вируса.

Што се тиче здраве исхране, нема ништа боље од зеленог лиснатог поврћа. Био то шпинат, купус или кељ. Кељ је једно од најздравијих и најхранљивијих зелених лиснатих поврћа. Ово је суперхрана пуна корисних једињења.

Нека од ових једињења присутна у кељу имају моћна љековита својства.

Постоји много начина да се ова намирница конзумира у сировом или куваном облику. Већина више воли да кува кељ, више него да је једе као сирову намирницу, како би уклонили горчину овог поврћа. Прочитајте пет здравствених предности кеља и зашто је неопходно да га уврстите у своју редовну исхрану у различитим облицима.

Регулише холестерол

Конзумација кеља поспјешује синтезу желучаних киселина у тијелу, помажући тако и регулисању нивоа холестерола. Помаже у првенцији разних кардиоваскуларних болести и добра је за здравље срца.

Одржава здравље костију

Кељ је богат извор калцијума, фосфора и витамина К. Помаже у побољшању густине костију и смањује ризик од остеопорозе и прелома.

Помаже у сузбијању оксидативне штете коју наносе слободни радикали у тијелу, што може довести до болести попут рака и убрзати процес старења

Богатство минералима

Кељ је богат есенцијалним минералима попут калијума и магнезијума. Док калијум помаже у смањењу ризика од срчаних болести и управља крвним притиском, магнезијум помаже у заштити тијела од дијабетеса типа 2.

Чува здравље очију


Кељ помаже у побољшању здравља очију и у заштити очију од штетних УВ зрака. Богат је каротеноидима, укључујући зеаксантин и лутеин који помажу у побољшању вида.

Богат антиоксидансима

Кељ је богат антиоксидансима попут витамина Ц и бета каротена. Они помажу у сузбијању оксидативне штете коју наносе слободни радикали у тијелу, што може довести до болести попут рака и убрзати процес старења.

Новости / Независне