Десет намирнице с највише пестицида: Јагоде и шпинат на врху љествице! :: Semberija INFO ::

 

Десет намирнице с највише пестицида: Јагоде и шпинат на врху љествице!


Према подацима EWG-a, упркос прању на више од 65 посто воћа и поврћа остају штетне хемијске твари које изазивају низ тегоба и болести…

Хемијска средства која превентивно дјелују против наметника и болести имају штетно дјеловање на здравље људи те изазивају бројне компликације.

Пестициди код људи повећавају ризик од неплодности, дијабетеса, хормоналне неравнотеже и рака.

Зато се препоручује поврће и воће добро опрати те према потреби огулити. Воће и поврће на полицама трговина препуно је пестицида који се прањем могу уклонити тек у мањој мјери.

Намирнице које садрже највише пестицида су: јагоде, шпинат, кељ, нектарине, јабуке, грожђе, брескве, трешње, крушке и парадајз.

Према подацима непрофитне америчке организације Environmental Working Group, упркос прању на више од 65 посто плодова остаће штетне хемијске твари.

Стога благотворно дјеловање витамина и минерала пада у други план јер су могуће негативне посљедице дјеловања пестицида јаче од добробити. Осим куповине органских плодова помоћи ће три кухињске намирнице које учинковито скидају отрове с воћа и поврћа. То су: сода бикарбона, со и лимун.

У већи лонац улијте млаку воду и додајте двије кашичице соли па када се отопи, у лонац ставите намирнице, потопите их и оставите да се намачу 15 минута. Ова метода идеална је за зелено лиснато поврће попут блитве, шпината и купуса, брокуле и карфиола, али не и за гљиве јер ће се напити воде.

Према новом истраживању EWG-a за 2019. годину, поврће које је због својих добробити међу најздравијим намирницама, при самом је врху љествице хране с највише пестицида. Према студији, чак 60 посто испитаних главица кеља садржи канцерогене твари.