ЧАРЛИ ЧАПЛИН, СИМБОЛ ФИЛМА 20. ВИЈЕКА :: Semberija INFO ::

 

ЧАРЛИ ЧАПЛИН, СИМБОЛ ФИЛМА 20. ВИЈЕКА


Филмски глумац, режисер, сценариста и продуцент сер Чарлс Спенсер Чаплин (1889-1977), познат као Чарли Чаплин, један од највећих умјетника у историји филма, рођен је 16. апила 1889. године.

Из родне Велике Британије, 1910. године отишао је у Сједињене Америчке Државе. Прво је играо у филмском бурлескама Макса Сенета, али се брзо осамосталио и стекао свјетску славу ликом сентименталног кловна-скитнице.
Његов хуманизам, изграђен у вријеме тешке младости, учинио је да свима постане јасна снага филмског говора у афирмацији универзалних људских вриједности.

Иако није био политички ангажован, његов филмски опус био је довољан разлог да у вријеме антикомунистичке хистерије у Сједињеним Америчким Државама постане жртва америчког републиканског сенатора Џозефа Макартија.
Због тога је 1952. емигрирао у Швајцарску, гдје је и умро 1977. године.

Током 40 година снимио је 75 кратких и дугометражних филмова, а 1972. додијељена му је награда Оскар за животно дјело.

Неки од његових филмова су: “Идила у пољу”, “Пасји живот”, “Мирна улица”, “Ходочасник”, “Дјечак”, “Потјера за златом”, “Циркус”, “Свјетлости велеграда”, “Модерна времена”, “Велики диктатор”, “Господин Веду”, “Један краљ у Њујорку”, “Свјетлости позорнице”, “Грофица из Хонконга”…

Чарли Чаплин је симбол филма 20. вијека, али и филма уопште. У једном интервјуу рекао је: ,,Живот је трагдија кад се посматра у крупном плану, али је комедија када проширите кадар...“