ИНТОЛЕРАНЦИЈА НА ЛАКТОЗУ – КАКО НАСТАЈЕ И КОЈИ ЈЕ ТРЕТМАН :: Semberija INFO ::

 

ИНТОЛЕРАНЦИЈА НА ЛАКТОЗУ – КАКО НАСТАЈЕ И КОЈИ ЈЕ ТРЕТМАН


Колико јела можете да набројите која не садрже ни кап млека?

Интолеранција на лактозу може представљати свакодневни проблем, јер је велики број хране “ван менија”. Иако не постоји лек за лактозну интолеранцију, већина је у стању да контролише симптоме мењајући начин исхране.

У наставку текста сазнајте шта је нетолеранција на лактозу, како се успоставља дијагноза и на који се начин она третира.

Шта је лактозна интолерантност?

Процењује се да је око 75% људи на свету  интолерантно на лактозу. То значи да сваки други човек на којег наиђете у току дана не подноси млеко и млечне производе.

Из тог разлога, тржиште су преплавили здрави производи од млека  без лактозе, који омогућава људима да уживају у посластицама без одрицања млека и млечних производа.

Међутим , шта је интолеранцију на лактозу и како се она третира?

Интолеранција на лактозу је заправо пробавни поремећај који онемогућава варење млечног шећера - лактазе. Симптоме које може да изазове су:
  • Надимање
  • Дијареја
  • Грчеви
  • Мучнина
  • Бол у абдомену
Људи са интолеранцијом на лактозу не производе довољно ензима лактазе у цревима, који су потребни за варење лактозе. Лактаза се састоји од једноставних шец́ера глукозе и галактозе, који се затим апсорбују у крвоток и  користе за енергију.

Без довољне количине лактазе, лактоза се несметано креће кроз црева и узрокује пробавне симптоме.

Занимљиво је да се лактоза налази у мајчином млеку и скоро сви су  рођени са способношћу да је варе. Веома је ретко да деца млађа од 5 година буду интолерантне на лактозу.

У каснијем добу, танко црево престаје да ствара довољно ензима лактазе да би сварило и разградило млечни шећер. Када се то догоди, лактоза прелази у дебело црево и изазива симптоме које смо навели.

Неки случајеви нетолеранције на лактозу, попут оних изазваних гастроентеритисом, само су привремени и побољшац́е се у року од неколико дана или недеља. Са друге стране, када је лактозна интолерантност наслеђена генетиком, вероватно ће бити дуготрајна.

Како се успоставља дијагноза?

Уколико приметите неки од наведених симптома нетолеранције на лактозу, избаците на неколико дана млечне производе из исхране. Ако симптоми нестану, то указује да сте управо развили лактозну интолерантност.

На основу симптома и одговора вашег организма на избацивање млечних производа, лекар може потврдити дијагнозу спровођењем једног или више тестова. Тест водоничног даха  је један од њих, и подразумева да попијете течност која садржи висок ниво лактозе, након чега лекар мери количину водоника у даху.

Избацивање превише водоника кроз дах указује на то да нисте потпуно сварили и апсорбовали лактозу.

Тест толеранције на лактозу је други тест којем се можете подвргнути. Два сата након што попијете течност која садржи висок ниво лактозе, тест крви показаће количину глукозе у крвотоку.  Ако ниво глукозе не порасте, то значи да ваше тело не апсорбује напитак пуњен лактозом.

Код беба и деце, углавном се ради  тест киселости столице  који мери количину млечне киселине у узорку столице. Млечна киселина се акумулира када бактерије у цревима ферментишу непробављену лактозу.
 

Како се третира интолеранција на лактозу?

На самом почетку је потребно нагласити да не постоји лек  за лактозну нетолеранцију. Једно од решења је промењен режим исхране који неће да укључује млеко и млечне производе.

Међутим, с обзиром на огроман значај који млеко и млечни производи имају за наш организам, на дугорочном плану то није идеална опција. Млечни производи су изузетно хранљиви и важни извори протеина, калцијума и витамина попут А, B12 и Д.

Ова комбинација хранљивих састојака је есенцијална за здраве кости.

Дакле , како се третира лактоза?

Млеко и млечни производи без лактозе

Већ смо поменули да на тржишту могу да се нађу млеко без лактозе и јогурт без лактозе, стога их можете укључити у исхрану као алтернатива млеку и млечним производима које уобичајено конзумирате на свакодневном нивоу.
Нутритивна вредност је готово иста - садржи пуно важних нутријената као што су калцијум, фосфор, витамин B12  и рибофлавин.

Једина разлика је у самом укусу. Наиме , у тексту изнад поменули смо да се лактаза састоји од једноставних шец́ера глукозе и галактозе. Будући да једноставни шећери имају слађи укус од сложених шећера, самим тим млеко без лактозе има слађи укус.

Ограничавање уноса млека и млечних производа

Већина људи са интолеранцијом на лактозу могу уживати у млечним производима без изразитих симптома. Толеранција на лактозу се заправо повећава постепеним увођењем млека у исхрану и свакодневним конзумирање малих количина.

У већини случајева смањивање хране и пића који садрже лактозу и замена алтернативним производима је довољно за контролу симптома нетолеранције на лактозу.

Промене које је потребно направити у режиму исхране зависе од тога колико сте осетљиви на лактозу. Ако одлучите да експериментишете са оним шта можете, а шта не можете јести, уведите нову храну постепено, а не одједном.

Важно је да пратите дневни унос млечне хране и водите евиденцију о томе која храна вам изазива најјаче симптоме, а коју подносите боље. Такве информације ће бити корисне лекару како би поставио дијагнозу и указао на одговарајући третман, који ће унапредити квалитет ваше свакодневнице.