Црвено злато до рекордне четири КМ :: Semberija INFO ::

 

Црвено злато до рекордне четири КМ


БАЊАЛУКА, БРАТУНАЦ - Због повећане потражње, али и недостака малина на тржишту, произвођачи из БиХ ове године могу да очекују високе цијене овог воћа те се надају да ће откупна цијена "црвеног злата" достићи рекордне четири КМ за килограм.

Иван Стојановић, предсједник Управног одбора Удружења малинара из Братунца, Сребренице и Милића "Виламет", рекао је да се цијена малина у окружењу креће око два евра, па се иста очекује и у БиХ.

"Род ће ове године бити доста мањи, јер временске прилике нису ишле на руку произвођачима, јако рано је кренула вегетација, а затим су се у марту десили велики мразеви", казао је Стојановић за "Независне".

Додао је да је овогодишњи принос слабији него претходних година, али је малина изузетног квалитета.

"Због дефицита малина на свјетском тржишту у многим хладњачама залихе су сведене на минимум или их уопште нема", казао је Стојановић.

Да ће малине ове године достићи рекордну цијену, сматра и Бојан Бундало, малинар из Бистрице, код Бањалуке, који има десет дунума под овом, културом.

"Очекује се нешто мањи род малина, али јако доброг квалитета. У претходном периоду је дошло до пропадања малине због временских непогода, попут мраза. Дошло је до измрзавања пупољака, што ће смањити приносе", каже Бундало.

Додао је да су цијене репоматеријала ове године далеко више, па чак и до 30 одсто него ранијих година, што ће утицати да и сама окупна цијена буде већа него годинама уназад.

"Ми се надамо да ће ове године цијена малина достићи четири КМ, јер је значајна потражња", казао је Бундало.

Истиче да домаћи произвођачи с разлогом могу да ове године очекују високе цијене јер великим свјетским произвођачима и извозницима из Бразила и Пољске малине су пропале због оштре зиме.

"Ове године и сама берба малина ће каснити сигурно и до 10 дана него ранијих година, кад је почињала око 10. јуна", истиче Бундало.

Ранко Живковић, власник и директор ТЗР "Пчела", хладњаче у Сребреници, потврдио је као и остали саговорници да ће свјетско тржиште одредити цијену, али и додао да су велике шансе да она буде на прошлогодишњем нивоу, па чак и виша.

"Ове године биће сигурно мање количине, и до 40 одсто од очекиваног, што ће утицати да цијена овог воћа буде висока, тако да очекујемо да буде и до четири КМ", казао је Живковић.

Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара РС, такође је навео да се ове године очекују мањи приноси, али доста бољи квалитет него ранијих година.

"Иако се очекују нешто мањи приноси, сигурно је да ће квалитет малина бити веома добар, барем како сада ствари стоје", казао је Дојчиновић.

Додао је да је за очекивати да ће цијене овог воћа бити веће, јер је ове године поскупио репроматеријал, али и радна снага.

"Уколико би откупна цијена овог воћа била од 3,5 до 4 КМ малинари би били презадовољни, јер смо и прошле године имали јако високу цијену, која је износила 3,50 КМ", закључио је Дојчиновић.

Независне новине