ХОЋЕ ЛИ БАГРЕМ МЕДИТИ ОВЕ ГОДИНЕ? :: Semberija INFO ::

 

ХОЋЕ ЛИ БАГРЕМ МЕДИТИ ОВЕ ГОДИНЕ?


У већем дијелу наше земље багремова паша спада међу главне пчелиње паше. У нормалним климатским условима багрем скоро сваке године цвјета и меди. Када су испуњени оптимални услови за медење багремовог цвата,  јаке пчелиње заједнице дневно могу унијети и до 15 килограма нектара.У повољним годинама принос по хектару багремове шуме може да буде и до 1.000 килограма меда, често и више.

Разумљиво је да то зависи и од услова за медење, од склопа багремове шуме, од јачине пчелињих друштава итд.Багрем највише лучи нектар натемператури од око 25 степени целзијусових и то ако је вријеме тихо, ако у зраку има довољно влаге итд. Веома је осјетљив на лоше временске услове који могу довести у питање цјелокупну пчеларску пашу. По том основу, претходне двије године су на подручју Семберије биле јако лоше. Да ли ће се поновити и током ове, 2021.?

-Овогодишња багремова паша је јако упитна. У неким крајевима је багрем измрзао а тамо гдје је избјегао смрзавање тренутно кишно вријеме не дозвољава пчелама да ураде свој дио посла. Сутра се најављују још ниже температуре у односу на данас. Довољно је да се ноћна температура спусти испод десет степени целзијуса па да начини значајну штету цвијету багрема. Од петка је најављено лијепо вријеме па нам не преостаје ништа друго него да чекамо и да се надамо“, рекао је за „Семберија ИНФО“ Бојан Нешковић.



Семберија инфо