Најстарији храм на свијету који је промијенио историју :: Semberija INFO ::

 

Најстарији храм на свијету који је промијенио историју


Древни локалитет Гобекли Тепе у некадашњој Месопотамији, а данашњој Турској, измијенио је поглед на рану историју цивилизације. Познат као најстарији примјер монументалне архитектуре, настао прије више од 11.000 година, уједно је и најстарија вјерска грађевина на свијету.

Округле, овалне и правоугаоне мегалитске грађевине пројектоване су по геометријским принципима невјероватним за начин живота ловаца-сакупљача.



Упркос изузетној старости конструкције, вјерује се да су тадашњи градитељи били много искуснији у планирању геометријских структура него што се до сада мислило. Према новијим истраживањима, комплекс не чине одвојене структуре, већ повезане цјелине које су пројектоване према јединственом плану и можда чак конструисане у исто вријеме.

Централне три тачке комплекса, познате као цјелине Б, Ц и Д, геометријски су повезане и формирају готово савршен једнакостранични троугао. Такође су дошли до закључка да је ниво организације и количина радне снаге потребне за реализацију овако амбициозног подухвата морала бити много већа него што се претпостављало. Наравно, не искључују ни могућност да је грађен током дужег временског периода, па чак и вијековима.

Без обзира какве давно заборављене тајне Гобекли Тепе крије, истраживачи сматрају да он представља монументалну прекретницу у људској историји, не само у градитељском смислу, већ и у друштвеној еволуцији.
Нестаје начин живота ловаца-сакупљача, расту подјеле у заједници, гдје имамо вјерске или политичке лидере који осмишљавају и покрећу овако грандиозне подухвате и имају моћ да их остваре.

Политика