ОКЕАНИ И МОРА СУ ВАЖНИ РЕГУЛАТОРИ КЛИМЕ И ЗНАЧАЈНИ РЕЗЕРВОАРИ БИОДИВЕРЗИТЕТА :: Semberija INFO ::

 

ОКЕАНИ И МОРА СУ ВАЖНИ РЕГУЛАТОРИ КЛИМЕ И ЗНАЧАЈНИ РЕЗЕРВОАРИ БИОДИВЕРЗИТЕТА


Концепт о обиљежавању Свјетског дана океана предложен је на Конференцији Уједињених нација о заштити околиша и развоју, одржаној 1992. године у Рио де Женеиру.

Иако је већина држава овај дан обиљежавала неслужбено, тек је 2008. године Генерална скупштина УН-а донијела одлуку којом се, од 2009. године, Свјетски дан океана обиљежава 8. јуна. Службено проглашавање Свјетског дана океана од стране Уједињених нација значајан је корак у заштити и очувању свјетских океана и прилика за подизање свијести јавности о тренутним изазовима с којим се суочава међународна заједница у вези с њиховом заштитом.

Обиљежавање тог дана има за циљ истицање важности океана за живот на Земљи, те упозоравање на посљедице које би могла створити небрига и претјерано искориштавање морских пространстава од стране човјека. Океани као битан фактор природне равнотеже све су угроженији глобалним загријавањем, претјераним изловом риба, истријебљењем китова и делфина, те онечишћењима с копна и пловила.

Океани заузимају 71% Земљине површине и има их пет: Артички, Атлантски, Индијски, Тихи и Јужни. Дужи низ година службено су постојала четири океана све док у прољеће 2000. Године Међународна хидрографска организација није прогласила и Јужни океан. Та велика међусобно повезана водена маса океана (и мора) на Земљи назива се Свјетским океаном.

Како бисмо осигурали заштиту океана и сачували их за будуће генерације, Дан океана је прилика за подстицање на размишљање о томе шта они значе за нас. Обиљежавање овог дана прилика је и за упознавање и откривање богатства разноликих станишта океана, нашег утицаја на њих, те за подстицање промјене односа према океанима.

Поводом Свјетског дана океана и Европска комисија редовно подсјећа на виталну улогу мора и океана за Европу. Здрав морски околиш је есенцијални за здравље наше планете, јер су мора и океани важни регулатори климе и значајни резервоари биодиверзитета. Европска унија је посвећена мудром управљању морима и океанима, циљу који представља срце Директиве о стратегији за мора из 2008. године. Директива садржи мјере дизајниране да заштите и очувају морски околиш. Европска унија је снажно опредијељена за заштиту мора и океана. Током 2008. године усвојена је тематска стратегија за заштиту и конзервацију морског околиша, што је укључило и поменуту Оквирну директиву о морској стратегији.

Wорлд Оцеан Нетwорк, једно је од међународних удружења које окупља различите институције с циљем јачања свијести јавности о важности океана за људе, као и утицају човјекових активности на морски околиш.