Све добробити грожђа :: Semberija INFO ::

 

Све добробити грожђа


Грожђе је здраво воће, богато витаминима, антиоксидантима и храњивим састојцима, а кожа с црвеног грожђа садржи полифенол ресвератрол, који је одличан за рад срца.

Узгој грожђа датира од најмање 2400. године п.н.е., а данас се сваке године узгоји више од 77 милиона тона грожђа, највише у Кини, Италији и САД-у. У наставку сазнајте све благодети овог укусног освјежавајућег воћа.

Нутритивна вриједност грожђа

"Једна шоља грожђа садржи 100 калорија, па је зато грожђе изврсна грицкалица с пуно храњивих састојака", каже дијететичарка Маy Зху. У свакој шољи грожђа има 1,1 грама протеина, 1,4 грама влакана, 27,3 грама угљикохидрата, 15 грама шећера и 0,3 грама масти.

Здравствене добробити грожђа

"Грожђе често има лошу репутацију јер је слатког окуса, али је ово воће заправо врло храњиво. Грожђе садржи разне антиоксидативне фитонутријенте, укључујући стилбене, флавоноле, фенолне киселине и каротеноиде", каже Тамар Самуелс, дијететичарка и суоснивачица фирме Culina Health. Овај висок ниво антиоксиданса помаже у заштити тјелесних ћелија од оксидативног стреса, али најбоље је да ово воће једете цијело, а не у облику сока.

"Имајте на уму да се већина антиоксиданса у грожђу налази у кожи и сјеменкама плода", каже Самуелс.

Ево што још чини грожђе здравим воћем:

Препуно је витамина

"Грожђе је препуно витамина Ц, К и калијума који помажу у одржавању здравља коже, костију и срца", тврди Зху. Једна чаша грожђа осигурава приближно 27 одсто дневног уноса витамина Ц, који подржава ваш имунолошки систем, појачава производњу колагена и помаже повећати апсорпцију жељеза.

Изврстан су извор влакана

Шоља грожђа садржи 1,4 грама прехрамбених влакана, што је 5 одсто од укупно препорученог дневног уноса.

"Кад се једе у одговарајућим количинама, влакна у грожђу могу побољшати пробаву и помоћи у снижавању нивоа холестерола и шећера у крви", каже Зху.

Садржи антиоксидансе за јачање имунитета

Према Самуелс, грожђе је познато по високој концентрацији ресвератрола, фитонутријента с изврсним антиоксидативним својствима. Према истраживању, ресвератрол у грожђу помаже побољшати ваш имунолошки систем. Иако многа истраживања о здравственим благодатима ресвератрола нису спроведена на људима, дају добар увид у здравствене добробити грожђа.

"Истраживање је показало да ресвератрол може помоћи у превенцији и одгађању појаве тумора, смањити ризик од кардиоваскуларних болести, снизити крвни притисак и заштитити од дијабетичке неуропатије", објашњава Самуелс.

Зелено грожђе вс. црвено грожђе

"Када упоредимо нутритивни профил зеленог грожђа и црвеног грожђа, садрже исте витамине, минерале и влакна и дају око 100 калорија по једног шољи", каже Зху.

Али, постоје истраживања која кажу да би црвено грожђе могло имати предност. Разлика у боји грожђа у основи се своди на антиоксидансе познате као антоцијани, који су одговорни за јарки, љубичасти пигмент у црвеном грожђу.

"Црвено грожђе садржи веће количине антиоксидативних фитонутријената названих антоцијани и флавоноиди, што је повезано с више здравствених добробити", каже Самуелс.

Да ли је сок од грожђа здрав?


Знамо да је грожђе препуно храњивих благодети, али је ли и сок од грожђа добар за наш организам? Као и већину воћа, и грожђе је најбоље јести цијело, а не пити као сок.

"Боље је јести сирово, цијело воће јер се тако задржавају влакна у воћу која су одлична за здраву пробаву. Ако уживате у соку од грожђа, нема ништа лоше у томе да га повремено пијете - он садржи мало натрија те витамине и минерале. Само онда изаберите 100 одсто прави сок без икаквих доданих шећера", каже Зху.

Истраживања су такође показала да је конзумација грожђа повезана с мањим ризиком од развоја дијабетеса типа 2, док је већа конзумација сока од грожђа повезана с већим ризиком.

Колико је вино добро за наше здравље?

Наравно, у пијењу алкохола треба бити умјерен. Али вино је најбогатије антиоксидансима од свих алкохолних пића.

Црвено грожђе, које се користи за производњу црног вина, садржи веће количине антиоксидативних фитонутријената. Пијење црног вина такође нуди више нутритивних предности од бијелог вина јер има дужи контакт с кожом, стабљиком и сјеменкама грожђа током производног процеса.

Истраживања су показала да овај контакт повећава садржај полифенола и до 10 пута у поређењу са бијелим вином.

Ризици повезани с грожђем

Ако сте власник пса, важно је запамтити да су све сорте грожђа отровне за псе. Грожђе код паса може узроковати оштећење бубрега - а понекад и акутно затајење бубрега. Што се тиче људи, мало је ризика повезаних с грожђем.

"Грожђе је сјајан избор воћа, осим ако имате алергију на грожђе или ако узимате неке лијекове који утичу на средства за разрјеђивање крви. То је зато што садрже витамин К који може утицати на оне који узимају одређене лијекове", закључује Зху, пише Yахоо.

Независне новине