Савјети за безбједно КОВИД љетовање :: Semberija INFO ::

 

Савјети за безбједно КОВИД љетовање


Љето 2021. проћи ће с пандемијом ковид-19, као и прошле године. Оно што треба имати на уму јесте да људи одлазе на одмор, али ковид-19 не одлази. Ако немамо план заштите од ковида-19, и наш план одмора је непотпун, наводе из Института за здравље и сигурност хране Зеница.

- Чак и ако сте вакцинисани, морате знати у којој земљи је колики број обољелих. Тако ћете знати и колики је ризик да се заразите на жељеној дестинацији. Имајте на уму статус по питању вакцинисања и здравствену ситуацију. Морате ситуацију да сагледате из личне перспекитве. Уколико нисте вакцинисани, у већем сте ризику да оболите од корона вируса. Пратите све мјере предострожности попут ношења маски, дезинфекције руку и социјалне дистанце'',  упозоравају доктори и савјетују да размислите о превозном средству којим ћете ићи на одмор. 

Аутобуси, возови и авиони су препуни људи и веће су шансе да се заразите. У овом случају радије бирајте властити превоз, уколико сте у могућности.

Распитајте се о потребим документима прије поласка (негативан налаз ПЦР теста или брзог антигенског теста - БАТ на САРС-ЦоВ-2 који није старији од 48 сати (рачунајући од времена узимања бриса до доласка на гранични прелаз) те се, уколико се ради о брзом антигенском тесту и боравку дужем од 10 дана мора поново провести тестирање до десетог дана од дана од датума издавања тог теста. Потврда о вакцинисању за особе које су прије више од 14 дана, примиле другу дозу вакцине против КОВИДА, Потврда којом се потврђује да се власник потврде опоравио од инфекције вирусом САРС-КОВ-2 након што је претходно имао позитиван ПЦР или брзи антигенски тест, при чему је та потврда ваљана најраније једанаестог дана од дана приспијећа позитивног теста, те најдуже до 180-ог дана од дана првог позитивног теста.

- Не заборавите да спакујете све неопходно (маске, дезинфекциона средства), али и лијекове у случају да се заразите. Исто тако, савјет је да уплатите међународно здравствено осигурање. Иако сте на одмору, имајте на уму да корона вирус није узео годишњи одмор. Не заборавите на хигијену руку, маске, али и на хигијену смјештаја. Немојте се много оптерећивати, али, свакако, дезинфикујте штеке, прекидаче, даљински од телевизора и клима уређаја'', напомињу доктори.

Избјегавајте затворене просторе приликом одласка на оброк и радије бирајте ресторане и кафиће који имају башту. Носите маску у свим јавним затвореним просторима попут продавница, бензинских станица, апотека и слично. Гдје год можете, користите бесконтактно плаћање. На љетовању, већина нас воли да обилази мјесто у којем је одсјела. Избјегавајте јавни превоз, као и туристичке дестинације затвореног типа у којима је велика гужва. Бирајте дио дана када има најмање туриста, приликом посјете музеја и сличних знаменитости.

На интернет страницама општина, градова и туристичких заједница пронаћи ћете контакт бројеве и радно вријеме надлежних љекарских ординација које брину о туристима. Они ће Вас упутити на даље кораке. Придржавајући се наведених савјета искористите свој годишњи одмор, опустите се и одморите, на безбједан начин!

​ИНЗ