Водећи свјетски медији о „историјском издању Егзита" :: Semberija INFO ::

 

Водећи свјетски медији о „историјском издању Егзита"


НОВИ САД - Овогодишње издање фестивала Егзит привукло је пажњу највећих свјетских медија - од британских „Би-Би-Сија", „Гардијана" и „IQ Мага" преко америчких „Билборда", „Варајатија" и „Полстара", до кинеских платформи и медија „WeChat", „Sina Weibo " и „Guangming Daily", саопштили су данас организатори фестивала.


Како наводе организатори, интересовање иностраних медија за ово издање Егзита било је међу највећима у историји - фестивал је испратило преко 350 медија из земаља широм свијета, међу којима су, поред европских, и Бразил, Индија, Мексико, Аустралија, и друге.

Свјетски медији пренијели су и ријечи челника здравствених институција који су истакли да одржавање Егзита није довело до погоршања епидемиолошке ситуације у Новом Саду, као и резултате научног истраживања на фестивалу које је показало да је уз одређена ограничења могуће организовати безбједан масовни музички догађај током пандемије.

Већ првог дана фестивала водећи амерички музички медиј „Билборд" објавио је да се фестивал „уписао у историју као први велики европски фестивал од почетка пандемије након низа лажних почетака за музичке фестивале широм Европе, а све му то придодаје на већ богатој традицији и репутацији".

Поред тога, „Варајати" описује овогодишње издање као изванредан догађај који је усред пандемије донио осмијех десетинама хиљада људи и поред бројних препрека.

Српски ди-џеј Тијана Т и оснивач Егзита Душан Ковачевић најавили су за „BBC World News" отварање фестивалских капија уживо у програму који недјељно прати чак 112 милиона људи у преко 200 држава, којима је манифестација најављена као „први велики интернационални музички фестивал у 2021. години".

Британски музички магазин „NME" је након првог дана фестивала објавио да се Егзит овог лета враћа да прослави 20 година постојања. Овај магазин о Егзиту извjештава редовно, те је у мају пренио поруку да ће одржавање фестивала бити „један од важних симбола побједе Србије над пандемијом", а исту поруку пренијели су и угледни „IQ Маг", „Ди-џеј Маг" и „Тикетфест".

У Нови Сад је допутовала екипа „Полстара", једног од магазина који извjештава о концертној индустрији на свjетском нивоу и има традицију дугу 40 година, како би присуствовала „одржавању првог европског фестивала послије скоро 18 мјесеци тишине на континенту".

Представници „Полстара" додали су да је на Петроварадинску тврђаву дошло 180. 000 посјетилаца, а да је одржавање фестивала „подвиг омогућен добро осмишљеним концептом безбједности и неуморним преговорима са доносиоцима одлука".

Они су истакли да „Егзит остаје симбол независности Србије, њеног гостопримства и револуционарног духа".

Безбједност посејтилаца била је тема и у холандским дневним новинама „Algemeen Dagbard " - тај текст је изазвао огромну пажњу и достигао друго мjесто читаности у цијелој држави. Овај дневни лист је пренио прелиминарне резултате научне студије с фестивала и ријечи директора Дома здравља Нови Сад Веселина Бојата да научно истраживање, као и дневно кретање вируса, показује да није било масовног заражавања током трајања манифестације, што представља наду за све фестивале.

Познате дневне новине „Guangming Dail" из Пекинга извјештавале су о фестивалу као о „великом музичком догађају који се одржава сваке године у Србији", додајући да овогодишње издање има „другачије значење" - ова вијест је на кинеским друштвеним мрежама подијељена преко милион пута.

„Први Егзит је одржан послије деценије ратова и сиромаштва у Србији и на Балкану. Након те деценије изолације, жеља за нормалним животом међу људима је довела до експлозије позитивне енергије, која је била толико јака да је креирала легенду о Егзиту која се и данас препричава. Због пандемије и чињенице да више од годину дана људи живе у ненормалним условима дјелује као да ће се историја поновити, тако да ове године очекујемо веома снажан позитиван набој који ће овогодишњи Егзит уписати у историју као један од најпосебнијих издања фестивала", изјавио је Душан Ковачевић у интервјуу за „IQ Mag " у априлу, те се чини да су се његове ријечи заиста обистиниле.

​Танјуг / Глас Српске