СВЕ ВИШЕ МЛАДИХ ИМА ПРОБЛЕМА СА СРЦЕМ ЗБОГ ОВИХ СИПТОМИМА ТРЕБА ДА ПОСЈЕТИТЕ ЉЕКАРА :: Semberija INFO ::

 

СВЕ ВИШЕ МЛАДИХ ИМА ПРОБЛЕМА СА СРЦЕМ ЗБОГ ОВИХ СИПТОМИМА ТРЕБА ДА ПОСЈЕТИТЕ ЉЕКАРА


Многи млади људи се у посљедње вријеме жале да им “срце прескаче”, а и чињеница је да инфаркт, болест која је карактеристична за старију животну доб, све чешће погађа све млађу популацију, што је данак убрзаног темпа живота, свакодневног стреса, али и лоших животних навика.

У прилог томе говори и статистика – сваког сата од различитих облика кардиоваскуларних болести умре шест особа у Србији, од којих је свака осма у најпродуктивнијим годинама живота, између 25. и 64. године живота.

Нездрава исхрана, цигарете, недостатак физичке активности, стрес, нервоза, урођене мане, али и генетека, утичу на то да се све већи број младих људи суочава са кардиоваскуларним проблемима.

Знаци који кажу: посјетите љекара

Иако је некада важило правило да се тегобе овог типа јављају у познијим годинама живота, данас је статистика другачија те би и млади људи требало да обрате пажњу на одређене симптоме. Пулс који прелази 80 откуцаја у минуту, аритмије, прескакања, то су знаци који указују да треба посјетити љекара, али не треба паничити јер могу бити само тренутне тегобе.

Кардиолог у нишком Клиничком центру, др Миомир Ранђеловић, у разговору за Блицобјашњава да лоше навике и генетика најчешће утичу на развој кардиоваскуларних болести код младих људи, али и стил живота.

– Савремени начин понашања, нередовна исхрана, брза храна која је пуна соли и масноћа, дневно-ноћни ритам живота измијењен касним изласцима у град, уз смањену физичку активност и конзумацју различитих стимулативних супстанци, утичу на измијењено лучење хормона који контролишу основне функције организма – објашњава др Ранђеловић.

И рекреативци да обрате пажњу

Према његовим ријечима, још већи проблем је и тема изнененадне смрти код младих спортиста због ексцесивног режима тренинга без јасне здравствене контроле.

Он истиче и да би чак би и рекреативци требало да се контролишу, без обзира на то да ли осјећају проблем или не.

Границе све ниже

Према статистици, Србија је на трећем мјесту по броју кардиоваскуларних обољења у свијету, а оно што је забрињавајуће је што међу пацијентима има и младих људи до 40, 45 година.

Према ријечима љекара, у Србији има све и више младих људи који добијају атеросклерозу, односно пате од пропадања крвних судова.

Иако је атеросклероза дуг процес постепеног сужавања артерисјких крвних судова, брз темпо живота, стрес, физичка неактивност у комбинацији са генетиком доприноси да се јави и код млађих особа.

Обавезни прегледи

Међу младима велики број је и гојазних, чему доприноси пасивност, сједење, али и лоша исхрана. Према ријечима кардиолога, потребно је преконстролисати крвну слику, прије свега ниво  холестерола, крвни притисак, и обавезно урадити екг.

– У ризичну групу могу спадати млади људи који су у породици имали већ некога ко је у млађем добу имао  кардиоваскуларни проблем. Није сваки бол у грудима аларм за узбуну, али свакако треба посјетити љекара нарочито ако сте гојазни, под великим психичким оптерећенем, имате висок притисак, или генетске предиспозиције за развој болести – додаје овај љекар.

Хладна вода никако послије физичке активности

Љекари апелују да је потребно бити опрезан приликом испијања хладне воде из фрижидера нарочито одмах након физичке активности.

Конзумирање енергетских пића свакога дана и то више од препоручене дозе може бити веома штетно, као и испијање кафе у великим количинама, али и масна и презачињена храна.

Шта помаже

– Брзи ход је изузетно здрава навика када је превенција срчаних болести у питању. Иначе шетња има ефекта и у љечењу најтежих болесника са срчаном слабошћу, са 45 минута дневно како у терапијске, тако и у превентивне сврхе. Што се старосних граница тиче ограничења не постоје, одлично је за крвне судове, стрес и кондицију – додаје др Ранђеловић.

Симптоми које не смијете игнорисати

Без обзира на пол и године, да ли сте некада имали проблем са срцем или не, ово су симптоми које не смијете да игноришете.

Претходни симптоми праћени мучнином или повраћањем, гушењем, хладним знојем, вртоглавицом, отежаним говором и замагљеним видом.

Престаните да пушите

Сви облици срчаних болести и болести крвних судова, од аритмија, слабљења срчаног мишића, инфаркта или шлога могу бити повезане са пушењем цигарета, кажу фармаколози.

Пушење генерално смањује имунитет и повећана склоност ка запаљењским болестима. Само једну годину од престанка пушења ризик од шлога и инфаркта је драстично мањи. За двије године од престанка, ризик да се добије шлог биће скоро исти као и код непушача.

Српска инфо