ДВИЈЕ ДЕЦЕНИЈЕ МАГИЈЕ "ГОСПОДАРА ПРСТЕНОВА" :: Semberija INFO ::

 

ДВИЈЕ ДЕЦЕНИЈЕ МАГИЈЕ "ГОСПОДАРА ПРСТЕНОВА"


У овом мјесецу навршава се 20 година од када је на биоскопским платнима приказан први дио трилогије "Господара прстенова" - "Дружина прстена" и то је био почетак једне од највећих и најутицајнијих филмских франшиза свих времена.
 
Услиједили су наставци "Двије куле" и "Повратак краља", а трилогија у којој су бриљирали Елајџа Вуд, Ијан Макелен, Шон Астин, Виго Мортенсен, Орландо Блум, Шон Бин, Лив Тајлер, Кристофер Ли и бројни славни глумци освојила је 17 Оскара, похвале критике и милионску публику широм свијета.

"Господар прстенова" је прича о пријатељству и нади и о томе да је зло могуће побиједити, а Средњу земљу, орке, хобите, Леголаса, Арагорна, Сарумана и Саурона свијет је први пут упознао још крајем Другог свјетског рата, у књигама чувеног Џона Роналда Руела Толкина. А на велико платно "Господар прстенова" стигао је у режији Питера Џексона и његова популарност још не јењава. Сва три филма снимљена су истовремено на Новом Зеланду и то за годину дана - од октобра 1999. до децембра 2000. године - у једном од највећих и најскупљих пројеката у филмској историји.

"Господар прстенова" је роман епске фантастике који је написао енглески академик и филолог Џон Роналд Руел Толкин. Прича је започета као наставак Толкиновог ранијег дјела "Хобит", али се развила у много већу, са више од 150 милиона продатих копија. Писана је у етапама од 1937. до 1949. године, а већи дио је написан током Другог свјетског рата. Мада је замишљена као једнотомно дјело, првобитно је објављена у три тома у 1954. и 1955. години и у том тротомном облику је и данас општепозната. Од тада је преведена на многе језике, што је чини једним од најпопуларнијих и најутицајнијих дјела у литератури 20. вијека.

Подијељена је у шест дијелова "Повратак сјенке", "Дружина прстена", "Издаја Изенгарда", "Пут у Мордор", "Рат за прстен", "Повратак краља", али је због практичнијег дистрибуисања објављена у три књиге "Дружина прстена", "Двије куле" и "Повратак краља".

Толкиново дјело било је предмет опсежне анализе његових тема и поријекла. Иако се ради о великом дјелу самом по себи, прича је била само посљедња иницијатива већег епа на којем је Толкин радио од 1917. године, у процесу који је описао као митопеја. Утицаји на ово раније дјело, и на причу "Господара прстенова", укључују филологију, митологију, религију и ауторов презир према ефектима индустријализације, као и ранија дјела фантастике и Толкинова искуства у Првом свјетском рату.

Извор: Независне новине