КАКО ИЗЛИЈЕЧИТИ ПРЕХЛАДУ ЗА ЈЕДАН ДАН? :: Semberija INFO ::

 

КАКО ИЗЛИЈЕЧИТИ ПРЕХЛАДУ ЗА ЈЕДАН ДАН?


Прехлада и грип спадају у најчешћа обољења респираторног тракта, а прехлада се јавља чешће, него све остале болести заједно. Већина људи се прехлади неколико пута годишње, обично у прољеће и јесен. Ако осјећате да ћете се разбољети, морате одмах почети да преузимате неопходне мјере.

Почевши са борбом против првих симптома прехладе у почетној фази, могуће је да се спријечи развој озбиљних обољења (грипа, бронхитиса итд) и запаљенских процеса у организму.

Ова три једноставна, али ефикасна и провјерена народна рецепта помоћи ће вам да се изборите са почетним симптомима прехладе и грипа, зауставите и спријечите напредовање болести.
 
1. Овај напитак је природна замјена за популаран „Колдрекс’’ и „Фервекс’’, који можете направити сами, без одласка у апотеку, а који је једнако ефикасан, можда и бољи.

Ако осјећате прве симптоме прехладе или грипа урадите сљедеће:

У 1,5 литар прокуване и охлађене, до собне температуре, воде додајте 1 супену кашику крупне (пожељно морске) соли, сок од једног лимуна и 1 грам аскорбинске киселине. Аскорбинску киселину у себи посједује шумећа таблета или витамин Ц у праху.

По жељи можете засладити кашиком меда. Добро промијешајте и попијте овај раствор у року 1,5 сата. По потреби поновите још једном.
 
2. Код првих симптома прехладе одлично помаже и овај рецепт:

 Угријте 100 мл црног вина, додајте у њега 1/4 кашикице мљевеног бибера и 1 кашику меда. Промијешајте и попијте топло пред спавање.Или припремите кувано вино, по овоме рецепту, и на добром сте путу да спријечите борбу са цурењем носа, кашљањем, боловима у грлу.
 
3. И трећи, провјерени рецепт, који је 100% ефикасан.  Познати лијек против прехладе и кашља – вруће пиво са медом.
Не може се рећи да је ова мјешавина има пријатан укус, али веома је ефикасна!

Флашу пива од 0,5 л (тамног или свијетлог) наспите у шерпицу и угријте, да буде вруће. Скините са ватре и додајте 2 кашике меда и прстохват цимета и каранфилића и промијешајте. Пијте у току вечери, пред спавање, малим гутљајима. Послије лезите у кревет.

Ова смјеса има прилично непријатан укус, али код прехладе, грипа и кашља дјелује веома ефикасно. Овај напитак омекшава  и смањује кашаљ, посједује антиинфламаторно дејство, подстиче знојење, које извлачи прехладу из организма.

Знојење, као и у случају са рецептом са вином, одавно је позната и призната метода лијечења почетних симптома прехлада и грипа, које укључује одбрамбене механизме организма, који се боре са вирусима.
 
У сва ова три случаја можете природним путем побиједити прве симптоме прехладе и грипа, буквално за један дан.

Семберија инфо