ПЕТА НАЈТОПЛИЈА ГОДИНА У ИСТОРИЈИ МЈЕРЕЊА :: Semberija INFO ::

 

ПЕТА НАЈТОПЛИЈА ГОДИНА У ИСТОРИЈИ МЈЕРЕЊА


Пета најтоплија година и историји мјерења, према подацима сервиса који прати климатске промјене "Коперникус", била је 2021, а најтоплије љето било је у Европи.

Систем "Копреникус" је објавио да је 2021. била пета најтоплија година до сада, с рекордним температурама у неким регијама, а да се у атмосфери и даље биљежи пораст нивоа гасова који изазивају ефекат стаклене баште.

У Европи је забиљежено најтоплије љето у историји мјерења, а температурни рекорди на западу САД и Канаде оборени су за неколико степени, пише Би-Би-Си.

Топлотни талас захватио је Медитеран у јулу и августу, посебно погодивши Грчку, Шпанију и Италију.

На Сицилији је забиљежено 48,8 степени Целзијусових, чиме је за 0,8 степени оборен европски рекорд за највишу температуру.

Врућину на источном и централном Медитерану пратили су интензивни пожари, посебно у Турској, али и у Грчкој, Италији, Тунису и Алжиру.

Подаци "Коперникуса" су показали показали да је у 2021. у атмосфери порасла концентрација два гаса који значајно доприносе климатским промјенама.

Концентрације угљен диоксида прошле године су достигле 414.3 у дијеловима на милион, растући сличном стопом као 2020. Ниво метана достигао је сада невиђених 1.876 дијелова на милијарду.

"Ови догађаји су снажан подсјетник на потребу за одлучним и учинковитим корацима према одрживом друштву и да треба радити на смањењу емисија угљеника", рекао је Карло Буонтемпо из "Коперникуса".

Према подацима са сателитског система ЕУ, протеклих седам година било је најтоплије у историји мјерења.