ЗАШТО ЈЕ ЗИМИ ПРЕПОРУЧЕН ПОВЕЋАН УНОС РИБЕ :: Semberija INFO ::

 

ЗАШТО ЈЕ ЗИМИ ПРЕПОРУЧЕН ПОВЕЋАН УНОС РИБЕ


Foto: Pixabay
Разлози због којих би требало да зими повећамо унос рибе.

Јача имуни систем

Снажан имунитет нам је потребан током цијеле године, али највише, наравно, зими. Риба је богата селеном, који има моц́на својства за јачање имунитета. Са недостатком овог минерала, имунолошки одговор организма је успорен, немамо времена да одговоримо на "напад" вируса, усљед чега се разболимо.
Селен стимулише производњу имуноглобулина и штити тијело од вируса и бактерија које изазивају болести. Генерално, минерал се налази у свим врстама рибе и морских плодова, али бијеле сорте садрже највише.

Стимулише функцију мозга

Када је напољу сиво, хладно и скоро све вријеме мрак, може бити изузетно тешко концентрисати се на посао. Задатак може бити олакшан редовном конзумацијом рибе, која је необично богата омега-3 киселинама.
Научно доказано, ове корисне масти су неопходне за изградњу мембрана у можданим ц́елијама, као и за спречавање инфламаторних реакција и смањење оксидативног стреса. Они значајно побољшавају памц́ење, концентрацију и перформансе. Упркос чињеници да се омега-3 налазе у било којој риби, стручњаци препоручују да зими обратите пажњу на масне сорте.

Штити срце

Омега-3 киселине су прави хероји. Оне су невјероватно корисни не само за мозак, вец́ и за срце. Јачају срчани мишиц́, чине судове еластичнијим, спречавајуц́и њихову калцификацију.
Поред тога, омега помаже у контроли нивоа холестерола у крви: инхибира производњу "лошег" холестерола и стимулише производњу "доброг" холестерола, чиме се обезбјеђује ефикасна превенција кардиоваскуларних болести.

Побољшава стање коже

Исте омега-3 киселине имају још једно дивно својство: значајно повец́авају биорасположивост витамина А. За разлику од биљних извора, гдје се налази у облику бета-каротена, који се мора претворити у витамин А, у масној риби је вец́ спреман за употребу у облику ретинола. Ретинол је познат као кључ за здраву и младалачку кожу: храни, бори се против несавршености и успорава процес старења.

Побољшава сан

Зими многи од нас доживљавају депресију. Да бисте се осјец́али боље, морате довољно спавати. Здрав сан је нераскидиво повезан са количином витамина Д у тијелу, који у хладној сезони недостаје многима. Редовно конзумирање рибе може вам помоц́и да надокнадите недостатак витамина Д и нормализујете сан, чинец́и да осјец́ате више енергије током дана.

(Независне)