УВОДИ СЕ МЈЕСЕЧНА ПРЕТПЛАТА ЗА КОРИШТЕЊЕ ДОДАТНИХ ОПЦИЈА У ВОЗИЛИМА? :: Semberija INFO ::

 

УВОДИ СЕ МЈЕСЕЧНА ПРЕТПЛАТА ЗА КОРИШТЕЊЕ ДОДАТНИХ ОПЦИЈА У ВОЗИЛИМА?


Foto: Pixabay
Након куповине аутомобила, власници би могли имати и додатни мјесечни трошак ако нпр. желе гријана сједала, софтвер за управљање возилом итд.
Наиме, аутомобилске компаније размишљају о потпуно новом начину зараде који би им дугорочно могао донијети милијарде долара прихода. По узору на интернетске сервисе које данас користимо и за које плаћамо мјесечну претплату, ускоро би могли плаћати и претплату за кориштење неких опција у аутомобилима.
 
Неке су компаније већ почеле експериментисати с таквим претплатама за приступ новим опцијама, но тек треба видјети како ће тржиште дугорочно реаговати јер неки аналитичари упозоравају како дио корисника неће бити задовољан с њима јер би могли осјећати да два пута плаћају за исту ствар. Први пут када се нова опција уграђује у аутомобил, а други пут за њено кориштење. Но с друге стране, овако се отвара могућност купцима аутомобила да плаћају само оне опције које заиста и користе у возилу.
 
Такође, кориштење додатних опција могло би утицати и на почетну цијену возила. Она би могла бити мања при куповини, а када нпр. власник отплати кредит, онда након пар година може активирати неке нове опције које су биле доступне у самом аутомобилу, али их није могао користити, тј. није их плаћао.
 
Неке су аутомобилске компаније попут Леxуса, Тоyоте и Субаруа већ почеле наплаћивати могућност откључавања и паљења аутомобила путем апликације, у неким БМW-има власници могу плаћати за могућност аутоматског паљења дугих свјетала, а компанија је размишљала и о наплаћивању кориштења гријаних сједала. Генерал Моторс и Форд корисницима нуде претплатничке планове за кориштење асистента у вожњи по аутоцестама.
 
Ово тржиште претплатничких услуга за возила и даље је у повоју те се може очекивати да ће компаније у будућности експериментисати с претплатама за различите опције те би до краја деценије то могло постати тржиште вриједно више десетака милијарди долара. Нпр. како преносе на "Бусинесс Инсидеру", "Стеллантис", Форд и ГМ до краја деценије очекују да би од сервиса могли зарађивати 20-ак милијарди долара годишње.