ЗАШТО СРБИ НЕ РАДЕ НА ЦРВЕНО СЛОВО? :: Semberija INFO ::

 

ЗАШТО СРБИ НЕ РАДЕ НА ЦРВЕНО СЛОВО?


Foto
Српска православна црква има укупно 36 (или 38, ако се узму у обзир Васкршњи и Духовски уторак) празника, плус 49 недеља, који се штампају црвеним бројевима и словима.

Термин "црвено слово" је утемељен дубоко у српској традицији, а везује се за велике празнике који су обиљежени
црвеним словима у календару. На тај дан се углавном пости, ништа се не ради и одлази се у цркву.

- Немој да радиш данас, спалиће те Свети Илија. Црвено слово је, завршићемо онај посао сутра... - овакве и сличне реченице су честе у нашем народу. Црвено слово у календару се поштује из верских разлога, али и зато што људима прија одмор.
 
А црвених слова је препун савремени црквени календар. Свака недјеља је црвено слово, плус великих 12 господњих празника и велики светитељи који су обиљежени црвеним словом.
 
Црвено слово у календару означава велики празник или великог светитеља. Тачно је то да су сви светитељи пред Богом велики (нема малих светитеља), али о тим празницима црква жели да покаже народу да су то велики празници када би народ требао да проводи вријеме у молитви при цркви (и у породици – малој цркви), гдје се хришћани уче врлинском животу. 
 
Празновање

Сваки дан који је у календару уписан као црвено слово, по црквеном правилу је нерадан дан. Тога дана хришћани одлазе у цркву на света богослужења, воде се озбиљни и побожни разговори у вези са празником, и не обављају се уобичајени послови у њиви, радионици или на неком другом радном мјесту.


Поједине дане у току једне календарске године, црква је посветила значајним догађајима из Спаситељевог живота, и великим светитељима, и ти дани су уписани црвеним словом у православном календару. То су вјерски празници, и у тај дан православни хришћани празнују, односно, не раде.
 
У кући се обављају само нужни послови - припремање хране и сл. Наравно од ове обавезе изузети су они који раде у државним предузећима, гдје се увијек преко недеље ради, али по доласку кући, треба да празнују, односно да изоставе неке своје послове које обављају код куће.
 
За дан своје крсне славе, сваки радник има право да узме слободан дан из предузећа, и да тај дан на миру, са својим укућанима, посвети својој слави и празнику.

(Инфо Бијељина)