"ИЗ ЧЕРНОБИЉА НАМ СТИГЛА РАДИОАКТИВНА СМРДИБУБА" :: Semberija INFO ::

 

"ИЗ ЧЕРНОБИЉА НАМ СТИГЛА РАДИОАКТИВНА СМРДИБУБА"


Foto
Друштвеним мрежама шири се фотографија смрдибубе која је изазвала бројне полемике јер је, за разлику од оних зелених на које смо навикли, ова црвено-наранџасте боје?!

Одмах је услиједила салва коментара са разним дезинформацијама од тога да је ријеч о некој мутацији проузрокованој давним бомбардовањем Србије, преко упозорења да је изузетно отровна, до тога да је доспјела из Чернобиља бјежећи од рата.
 
Све ове наводе демантовао је у изјави за Блиц доц. др Милош Петровић са Департмана за Фитомедицину и заштиту животне средине Пољопривредног факултета у Новом Саду који је кроз смијех рекао да ништа од тога није истина, поготово не да је стигла из Чернобиља.
 
– Истина је да је ова форма релативно ријетка, а сама врста на нашу велику жалост није ријетка и спада у групу опасних полифагних штеточина у пољопривреди. Врста на фотографији која се шири мрежама је Незара виридула (Л.) код нас позната и као зелена повртна стјеница. Стјеница се код нас први пут појавила 2008. године, а 2011. године су примијећене прве економски значајне штете на гајеним усевима (соја и парадајз) – прича за Блиц др Петровић.
 
Он даље објашњава да црвена није једина боја у којој можете затећи ове омражене инсекте.
 
– Ова врста има девет форми боја, што се стручно назива полиморфизам. Јединка са слике припада форми аурантиаца те јој је пун назив Незара виридула ф. аурантиаца. Ова форма се сматра изузетно ријетком. У јапану се нпр. налази једна индивидуа на 5.000 зелених индивидуа а код нас се најчешће може пронаћи у рано прољеће или касну јесен када људи у својим домовима приликом великог прољетног спремања башта, шпајзева и шупа проналазе мјеста гдје су стјенице презимиле у групама а у очи им упадне и ова наизглед чудна, али заиста лијепа и интересантна јединка, опет наглашавам, врсте која је у нашој држави опасна штеточина великог броја гајених биљака. Највеће штете прави у производњи парадајза, паприке, соје, у посљедње вријеме и мака и других гајених биљака – објашњава нам др Милош Петровић.
 
Све у свему, др Петровић јасно подвлачи да грађани не треба да дижу панику, нити развијају теорије завјере јер је оваква појава потпуно нормална у природи, та да буба може да штети само биљкама, не и човјеку.

(Српска Инфо)