ПРВИ ПУТ У ИСТОРИЈИ МАРЦХ МАДНЕССА: ДУКЕ ПРОТИВ НОРТХ ЦАРОЛИНЕ :: Semberija INFO ::

 

ПРВИ ПУТ У ИСТОРИЈИ МАРЦХ МАДНЕССА: ДУКЕ ПРОТИВ НОРТХ ЦАРОЛИНЕ


Један од најбољих кошаркашких тренера свих времена Мике Крзyзеwски завршиће изузетно богату каријеру овог викенда. Своју одлуку, легендарни „Цоацх К“ саопштио је у јуну прошле године, непосредно прије почетка 42. сезоне на клупи Дукеа.

Крзyзеwски је на кормило Блуе Девилса дошао давне 1980. године и мало ко је могао претпоставити какву каријеру ће направити. У прилог му нису ишле катастрофалне прве три сезоне због којих су многи навијачи тражили његову смјену. Ипак , руководство Дукеа је вјеровало да је управо „Цоацх К“ прави избор и потврду тога су добили 1986. године када је одвео екипу до великог финала НЦАА турнира гдје су у неизвјесној завршници изгубили од Лоуисвиллеа.

У наредне четири године, Дуке је још три пута играо на финал фоуру међутим прва титула је дошла тек 1991. године. Кључна је била побједа у полуфиналу против УНЛВ-а који их је прегазио у финалу годину раније.

Наоштрени првом титулом у историји колеџа, Блуе Девилси су наредне сезоне били још бољи. У регуларном дијелу су поражени само два пута у 36 мечева, да би на НЦАА турниру познатијем и као Марцх Маднесс  поново отишли до краја и одбранили титулу побједом против Мицхигана у финалу.

Захваљујући Крзyзеwском, Дуке се у том периоду етаблирао као један од најбољих, ако не и најбољи кошаркашки програм у држави и из просјека у којем је таворио постао је пожељна дестинација за све младе кошаркаше.

Од тада, па до данас, Дуке је још три пута успио да освоји Марцх Маднесс  (2001, 2010 и 2015), те је Крзyзеwски постао други најуспјешнији тренер у историји колеџ кошарке са пет шампионских прстена. Једини који има више од њега је Јохн Wооден који је 10 пута био првак са УЦЛА у периоду од 1964. до 1975. године када овај програм није имао конкуренцију.

Иако не држи рекорд по броју освојених НЦАА титула, „Цоацх К“ је први у многим другим категоријама. Побиједио је на највише утакмица (скоро 200 више од другопласираног Јима Боехима) у регуларној сезони, чак 42 играча Дукеа су драфтована у првој рунди, а има највише вођених и добијених мечева на завршном НЦАА турниру. Овогодишњи наступ на Марцх Маднессу је 35. по реду за Крзyзwеског, још једна ставка у којој је први. За набројати све личне рекорде и оне са Дукеом били би потребни сати и сати, а скоро сви познаваоци ове игре ће се сложити да је „Цоацх К“ најбољи тренер у историји колеџ кошарке.

Такође , Крзyзеwски је најуспјешнији селектор у историји Сједињених Америчких Држава. Предводио их је од 2005. до 2016. године и освојио је три златне медаље на Олимпијским играма, а томе је додао два освојена Свјетска првенства (2010 и 2014). 89 пута је предводио Америку као њен селектор и уписао је 88 побједа. Једини пораз је доживио на Свјетском првенству 2006. године у полуфиналу од Грчке.

НЦАА турнир се сматра једним од најтежих турнира у свијету спорта за освојити. Данас , на њему учествује 68 најбољих колеџ програма који своје мјесто изборе захваљујући резултатима из регуларног дијела сезоне, а с обзиром да се игра по нокаут систему, потребно је побиједити шест узастопних мечева да би се стигло до трофеја.

У својој посљедњој сезони, Крзyзеwски је поново успио да доведе Дуке до финал фоура на НЦАА турниру по чему је постао рекодер. Ово му је 13. пласман међу „најбоље четири“ екипе, оставивши иза себе раније поменутог Wоодена који је УЦЛА водио 12 пута до саме завршнице.

Оно што је интересантно, Дуке ће у полуфиналу које је на програму у суботу вече играти против Нортх Царолине. Ривалитет између ова два колеџа је највећи у читавој Америци. Када су ове двије екипе играле прије мјесец дана у Дурхаму посљедњи меч у регуларном дијелу сезоне, сви су вјеровали да је то посљедња утакмица „Цоацх К-а“ против Тар Хеелса. Просјечна цијена улазнице је била шест хиљада долара, што је више од просјечне цијене једне карте за недавно одржани СуперБоwл који је убједљиво највећи спортски догађај у Америци.

Дуке Блуе Девилси и Нортх Царолина Тар Хеелси су међусобно играли 257 пута. Тар Хеелси су побиједили у поменутом мечу 5. марта ове године и воде 142-115 у укупном скору. Скоро сваке године, најмање један од два велика ривала је у ужој конкуренцији за освајање НЦАА титуле, међутим на Марцх Маднессу за 102 године ривалитета никада нису играли међусобно.

258 . окршај биће први на завршном НЦАА турниру. У посљедњој години Микеа Крзyзеwског на клупи Дукеа. Случајност? Можемо то и тако назвати.

Сво поштовање НБА финалу и свим кошаркашким спектаклима који нас очекују, али дуел Блуе Девилса и Тар Хеелса биће највећи кошаркашки догађај у Америци у 2022. години. Већи и од финала које слиједи два дана касније у којем ће побједник овог меча играти против бољег из дуела Кансас-Вилланова.

Ово ће бити први наступ за Дуке на финал фоуру још од 2015. године када су освојили посљедњи наслов. Мали је број оних који су вјеровали да ће се Крзyзеwски опростити од кошарке на тај начин, а још мање је оних који би се кладили на Дукеову титулу у јуну прошле године када је „Цоацх К“ објавио да иде у пензију по окончању такмичарске године.

Кладионица Меридиан је једина у региону која у својој понуди има опцију клађења на побједника НЦАА турнира, а квота на тријумф Дукеа је 2.53! У поменутој кладионици се можете кладити и на МВП-а Марцх Маднесса гдје квота на првог фаворита и младу звијезду Дукеа Паола Банцхера чак 3.75.

Уколико „Цоацх К“ заиста освоји свој шести шампионски наслов у посљедњој тренерској сезони, то ће бити још један велики подвиг о којем ће се причати у наредним деценијама. А судбина је баш жељела да на том путу буду „омражени“ Тар Хеелси јер како другачије описати да се два највећа ривала никада нису срела на Марцх Маднессу за 102 године колико ривалство траје.

Како год се финал фоур заврши, Мике Крзyзwески у пензију иде као један од најбољих, ако не и најбољи кошаркашки тренер у историји ове игре. Дуке никада није напустио, иако су мање-више све НБА франшизе бар једном покушале да га намаме силним милионима. Остао је имун на богате понуде Лос Ангелес Лакерса, Бостон Целтицса, Пхиладелпхиа 76ersa и многих других.

Полуфинале између Блуе Девилса и Тар Хеелса је заказано за суботу вече, односно 2.50 х ујутру у недјељу по нашем времену. Спектакл који се не смије пропустити!