ВОЋАРИ СУОЧЕНИ СА НОВИМ ПРОБЛЕМИМА :: Semberija INFO ::

 

ВОЋАРИ СУОЧЕНИ СА НОВИМ ПРОБЛЕМИМА


Foto: Ilustracija
Све воћарске културе, осим можда јабуке, биле су угрожене због мраза током протекла два дана у Српској и углавном су страдали отворени цвјетови ближи земљи, изјавио је данас руководилац Одсјека за агрометереологију у Републичком хидрометереолошком заводу Дејан Супић.

Супић је рекао да се за сада не виде значајнија оштећења цвјетова шљива и крушака, те да ће се за дан два знати колике су штете због мраза.

Он је навео да је мраз јуче био од минус девет у планинским предјелима, а у нижим од минус пет степени Целзијусових, те да је био нешто слабијег интензитета јутрос.
 

Важно је да не буде још оваквих појава мраза. За сада, према нашим прогностичким моделима, не очекује се појава јутарњих мразева у нижим предјелима, док је могућа у вишим планинским предјелима – рекао је Супић.


Према његовим рјечима, у наредним данима се очекује углавном сунчано вријеме уз пораст јутарње и дневне температуре ваздуха.

Супић је рекао да ће у суботу увече, 9. априла, доћи до наоблачења прво у западним предјелима Српске, а касније и у осталим крајевима, што ће условити кишу наредног дана са јачим падавинама у западном дијелу Српске.

Из Савјетодавне службе Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске речено је да ће данас кренути на терен ради обављања првих процјена штете на воћу.

(Српска Инфо)