Темпиране бомбе у становима: Ове уређаје редовно провјеравајте :: Semberija INFO ::

 

Темпиране бомбе у становима: Ове уређаје редовно провјеравајте


Дефинитивно најчешћи узрок трагедија и пожара у становима, јесте управо бојлер због чега стручњаци препоручују да се њима рукује са пуно пажње, јер може бити смртоносан. Неопходно је да се на неколико мјесеци провјерава његова исправност, као и да то чине стручњаци.

Иако бојлер има чак три врсте заштите и тек након њиховог отказивања долази до експлозије, стручњаци константно апелују на грађане да се бојлер гаси приликом коришћења, управо како не би дошло до кобних посљедица, односно смртних исхода.

„Бојлер који се правилно употребљава, односно, који је на исправан начин одржаван, никада неће експлодирати. Ипак и поред заштита које он има, грађани морају да поведу рачуна о његовом раду. Па тако, рецимо у случају неконтролисаног гријања воде, које се препознаје по зујању и кључању воде из бојлера, обавезно би требало искључити довод струје и позвати електричара“, тврде стручњаци.

Пуњач за телефон кобан


Иако многи то не знају, пуњач за мобилни телефон је на првом месту међу изазивачима пожара. Статистике показују да је последњих година главни кривац за струјне ударе, пожаре, па чак и погибије људи ,управо неисправни пуњач или копија оригинала.

Ипак, постоје знаци који би могли да укажу на то да нешто није у реду са пуњачем - пецкање струје приликом склањања пуњача из телефона, али и варничење из утичнице за струју приликом вађења уређаја.