И МЛАЂИ БЈЕЉИНЦИ ИМАЈУ НАВИКУ КУПОВИНЕ ЦВИЈЕЋА :: Semberija INFO ::

 

И МЛАЂИ БЈЕЉИНЦИ ИМАЈУ НАВИКУ КУПОВИНЕ ЦВИЈЕЋА


Када сте последњи пут добили или поклонили цвијет? 

Кажу да цвјеће отвара сва врата, преноси и најсуптилније поруке и рјешава све проблеме. Цвијеће се не купује само за 8. март; оно је диван поклон за рођендане, славе, прославе, венчања, рођења, годишњице, вјеридбе, а најдивније је  када се поклања из љубави!

Аљић Митровић Хедија, власница цвјећаре “Орхидеја”, у центру Бијељине, каже да наши суграђани имају навику куповине цвијећа, али да у вријеме кризе, како на све остало, па тако и на куповину цвијећа, утиче висина куповне моћи.



- Мушкарци су ти који у знатно чешће купују цвијеће, а приликом куповине старија популација нема недоумица, јер већ зна шта њихове љепше половине воле, док они млађи често питају за савјет. Морам рећи и да много млађих мушкараца купује цвијеће, да једноставно имају ту навику већ у раном добу и то је лијепо. Приликом куповине цвијећа, они желе бити оригинални и посебни, а ми смо ту да изађемо у сусрет њиховим жељама и креирамо цвијетни аранжман, да буде специфичан, другачији, баш онако како су они замислили”, каже Хедија и додаје да су то за њу наљепши моменти, када припрема цвијеће за неке срећне прилике, попут рођења дјетета и родјендане, јер тада је срећна што је на неки начин и сама дио те приче и што су јој купци указали повјерење, да им својом маштом и  креативношћу додатно уљепша тај дан.



Ма гдје дошли, носећи лијеп букет цвијећа, бићете срдачно дочекани јер са цвијећем једноставно не можете да погријешите. Но, да вам се ипак не би десило да вас онај коме га поклањате одједном збуњено погледа, водите рачуна о неким правилима.

Цвијеће ћете понијети на дар домаћици само ако сте приватно позвани. Ако је ријеч о службеном позиву, било на забаву, коктел или вечеру домаћици не носите цвијеће, већ јој шаљете накнадно након вечере.
Букет састављен само од црвених ружа или црвених каранфила не дарује се туђим женама. С обзиром на симболику црвене боје може настати неспоразум, и зато такве букете резервишите искључиво за своју жену. Мушкарац поклања само сјечено цвијеће, никако цвијеће у саксији или корпи. Саксије су резервисане једино за дар жене жени, налаже бонтон о даривању цвијећа.


​Семберија инфо - С. Николић