ДАНАС ЈЕ ВЕЛИКИ ЧЕТВРТАК :: Semberija INFO ::

 

ДАНАС ЈЕ ВЕЛИКИ ЧЕТВРТАК


Данас је Велики четвртак. Овај дан се обиљежава као знак сјећања на Тајну вечеру Исуса Христа и апостола. Православни вјерници понегдје почињу и бојење васкршњих јаја. У црквама се везују звона, јер су она знак радости.
На Велики четвртак, обиљежавају се четири догађаја: свето прање ногу ученицима, Тајна вечера, чудесна молитва и издајство сина Божијег.

На овај дан, Христос се са ученицима вратио у Јерусалим. На Тајној вечери, установио је Свету тајну причешћа, дијелећи хљеб и вино, ријечима које се и данас могу чути у току свете литургије.

Потом је својим ученицима опрао ноге, учећи их да служе једни другима. Већ је отворено говорио о предстојећем страдању. Слиједила је Јудина издаја, из Гетсиманског врта сина Божијег одвели су војници.

На Велики четвртак служи се литургија светог Василија Великог. Увече, чита се дванаест одломака из Јеванђеља о страдању Христовом. У црквама, везују се звона, јер су она знак радости.

Звона ће се поново чути тек на Васкрс. До тада се, богослужења најављују клепалима.
Велики четвртак је и један од дана одређених за причешће вјерника.

Народ вјерује да се и највећим грешницима који се причесте на Велики четвртак опраштају сви гријеси.
Велики четвртак једини је дан у Великој недјељи када је дозвољено јести храну спремљену на уљу, као и попити нешто вина.