Догодило се на данашњи датум – 28. април :: Semberija INFO ::

 

Догодило се на данашњи датум – 28. април



1442. године – Рођен је енглески краљ Едвард IV, син војводе од Јорка. У рату против династије Ланкастер, после заузимања Лондона и победе код Тоутона, изабран је за краља. Тиме је краљевска власт прешла на кућу Јорк.

1789. године – Побуњена посада енглеског брода “Баунти” оставила је капетана брода Вилијама Блаја и 18 његових присталица у водама код Тахитија. Блај је после 48 дана драматичне пловидбе и више од 3.500 миља успео да се домогне острва Тимор, близу Јаве.

1804. године – Током Првог српског устанка, у Земуну је одржан састанак српских устаника и Турака, уз посредовање Аустрије. Након неуспелих преговора о успостављању мира, српски преговарачи вратили су се у Остружницу и почели припреме за напад на Београд.

1878. године – Рођен је амерички филмски и позоришни глумац Лајонел Баримор. Као дете прославио се у улози Оливера Твиста, а касније је значајне улоге одиграо у филмовима “Гранд хотел”, “Острво Ларго”, “Дама с камелијама”, као и у ТВ серији “Др Килдер”.

1918. године – У затвору у Терезину (Чешка) умро је Гаврило Принцип. На двадесетогодишњи затвор осудиле су га аустроугарске власти након атентата на аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда у Сарајеву 1914. године, чиме је почео Први светски рат.

1919. године – На Версајској мировној конференцији у Паризу 32 државе, укључујући Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца, прихватиле су пакт о оснивању Лиге народа.

1924. године – Рођен је замбијски државник Кенет Каунда, први председник Замбије од 1964. до 1991. године и један од лидера Покрета несврстаних земаља.

1936. године – Умро је египатски краљ Фуад И. За краља се прогласио 1922. године, када је укинут британски протекторат над Египтом. Наследио га је син Фарук И.

1939. године – Адолф Хитлер одбацио је немачко-пољски пакт о ненападању склопљен у јануару 1934. године и немачко-британски уговор из јуна 1935. године.

1952. године – Јапану је враћен суверенитет који му је, након пораза у Другом светском рату, био одузет мировним уговором из Сан Франциска 1951. године.

1969. године – Председник Француске Шарл де Гол дао је оставку након референдума о регионализацији земље и реорганизацији Сената, на којем је већина Француза гласала против његових предлога.

1977. године – Чланови немачке левичарске терористичке групе “Бадер-Мајнхоф” осуђени су на доживотну робију.

1980. године – Државни секретар САД Сајрус Венс поднео је оставку после неуспеле мисије командоса у спасавању америчких таоца у Ирану.

1992. године – Прокомунистичка влада у Кабулу предала је власт исламским герилцима, чиме је окончан 14-годишњи градјански рат у Авганистану.

1995. године – У експлозији гаса погинула су најмање 103 становника јужнокорејског места Тегу.

1999. године – Влада СР Југославије поднела је Међународном суду правде у Хагу тужбу против земаља НАТО-а због “неовлашћене употребе силе” у ваздушним ударима који су почели 24. марта.

1999. године – Лидер Српског покрета обнове Вук Драшковић смењен је са места потпредседника владе СР Југославије због критика на рачун власти током ратног стања.

2001. године – Први туриста у свемиру, амерички бизнисмен Денис Тито, платио је 20 милиона долара за своје путовање на Међународну свемирску станицу, на које је отишао са руском посадом.

2002. године – У паду хелихоптера у Русији, погинуо је губернатор сибирске области Краснојарск, генерал Александар Лебед, бивши саветник за безбедност председника Бориса Јељцина.

2004. године – Снимци америчке ТВ Си-Би-Ес (ЦБС) о злостављању ирачких заробљеника у ирачком затвору Абу Граиб, под контролом америчке војске, изазвали су шок у свету. Амерички председник Џорџ Буш упутио је јавно извињење ирачком народу за понижење које су претрпели ирачки затвореници и њихове породице.

2005. године – Ирак је добио прву демократску владу у последњих више од 50 година.

2008. године – У судару два воза на истоку Кине погинуло је преко 70 људи, више од 420 је повређено од којих је 70 са критичним повредама.

2011. године – Сезона торнада у јужним америчким државама, однела је преко 330 живота и направила огромну материјалну штету. Неколико држава прогласило ванредно стање, а у најтеже погођеној Алабами невреме је уништило читаве градове и оставило велика подручја без струје.

2014. године – Суд у Каиру осудио је на смртну казну 683 исламиста, укључујући лидера Муслиманске браће Мохамеда Бадија. На истом рочишту преиначене су у казну доживотног затвора 492 од 529 смртне казне досуђене у марту. Исламисти су осуђени за учешће у убиству и покушају убиства полицајаца у египатској провинцији Миња 14. августа 2013. године.