ЛЕГО КОЦКИЦЕ ПОСТАЈУ ДИГИТАЛНЕ :: Semberija INFO ::

 

ЛЕГО КОЦКИЦЕ ПОСТАЈУ ДИГИТАЛНЕ


Foto
БИЛУНД - Најпознатије коцкице на свијету ускоро би могле постати далеко “дигиталније” него сада. Како наводи Финанциал Тимес, Лего планира утростручити број програмера софтвера и убрзати инвестиције у дигиталну трансформацију пословања с обзиром да се тај највећи свјетски произвођач играчака прибојава да би свијет интернетских игара могао значајно пољуљати пословање темељено на пластичним коцкицама.

Извршни директор Ниел Цхристиансен истиче за ФТ како данска компанија повећава улагања у софтверски развој на неколико стотина милиона долара те више не проматра своје физичке и дигиталне производе као два одвојена свијета.

“Ствари долазе заједно, па их је много лакше повезати како би постале јединствено искуство. На том дигиталном путовању повећавамо наше могућности те обједињујемо под нашим кровом пројекте за које смо раније ангажирали консултанте. Данас је то наша највећа појединачна инвестиција”, казао је Цхристиансен.

Са сједиштем у мјесту Билунд на удаљеном отоку Јиланду, Лего је прошлога мјесеца службено отворио свој дигитални хуб у Копенхагену, након што је сличне центре раније отворио у Лондону и Шангају.

До краја 2023. компанија намјерава запошљавати 1800 програмера, три пута више него што их је имала почетком прошле године. Њих око 400 радили би у данској пријестоници, пише пословни.хр.

Подсјетимо, Лего је 2003. био на рубу пропасти, али је након консолидације забиљежио значајан успјех. Пословни резултати за прошлу годину показали су раст прихода за четвртину, а добити за готово трећину. Атул Бхардwај, директор за дигитално пословање, каже како је компанија добила једну нову способност, а то је производња властитих видеоигара.

Лего је издвојио свој развој видеоигара убрзо након проблема 2003. и чак је остварио одређени успјех с неколицином мањих наслова. Но, већи пројекти нису се показали успјешнима.

Упућени извори истичу како је водство Лега годинама фрустрирано што су пропустили прилику развити игру као што је Минецрафт, коју је произвео шведски стартуп сада у власништву Мицрософта.

Ниел Цхристиансен кормило Лега преузео је 2017. дошавши из технолошког сектора, а признаје како би “вјероватно било” сјајно да је компанија избацила на тржиште Минецрафт.

Но, додао је и како Лего ранијих година није довољно улагао у дигитални развој. Према његовим ријечима, садашња улагања у ојачавање програмерског тима једнака су жељи стварања неког новог Минецрафта.

До сада највећи најављени дигитални пројект Лега је партнерство с компанијом Епиц која стоји иза великог хита Фортните. Двије компаније намјеравају створити такозвани метаверзум посебно за дјечји узраст који би био представљен у идућих годину дана.

Како истиче челник тог данског произвођача играчака, у данашњим генерацијама три четвртине дјеце конзумира дигитални садржај, од дописивања с пријатељима преко слушања глазбе.

Међутим, добар дио родитеља забрињавају платформе које дјеца користе. Примјерице, иако је Фортните препоручљив за дјецу изнад 12 година, добар дио играча млађи је од те доби.

“Требамо им дати добро и сигурно искуство и оствари повезаност на наше физичке производе. Данас ниједна од дигиталних платформи коју користе дјеца није потпуно сигурна”, истиче Цхристиансен.

Додао је како су разговори с Епицом тек започели. Упркос свему, Лего не занемарује важност свог пословања с физичким играчкама.

Челник компаније наводи како коцкице остају у срцу пословања те су сви физички сетови коцкица повезани с неком врстом дигиталних иницијатива, као што су видеоигре или телевизијске серије.

Компанија снажно улаже и у развој малопродајне мреже. Само прошле године отоворио је 165 нових трговина у цијелом свијету, па их сада укупно броји 830. Током ове године намјерава отворити још 150 трговина.

Шеф Лега истиче како је раст пословања убрзан с попуштањем пандемије вируса корона и повратка купаца у трговине. Но, те трговине Лего првенствено проматра као мјесто стварања “искуства бренда”, гдје дјеца могу дигитално креирати своје фигурице и потом их испринтати.
 
(Независне)