Како најчешће пролазе бунтовна и тврдоглава дјеца кад порасту? :: Semberija INFO ::

 

Како најчешће пролазе бунтовна и тврдоглава дјеца кад порасту?


На основу истраживања откривено је да бунтовна и непослушна дјеца имају више шансе да у будућности постану успјешни људи.

Ово истраживање, проведено над 3.000 дјеце, старосне доби између 8 и 12 година, пратило је њихов развој у раздобљу од 1968. године, па све до данас.

Анализиран је њихов коефицијент интелигенције, оцјене у школи, однос са другарима, ваншколске активности, интересовања, породични односи… уопштено, њихови ставови и понашање. Резултати студије били су неочекивани.
 
Обично се од ,,проблематичне” дјеце не очекује неки већи успјех у животу, а испоставило се, заправо, да је ово потпуно погрешно мишљење. Студија је показала да дјеца, која су обично пркосила ауторитету, имају тенденцију да постављају питања, истражују ствари које се догађају око њих и размишљају ,,изван граница”.
 
Научници су утврдили да се из ове њихове бунтовне црте у будућности изродила изражена креативност, посебно кад је ријеч о новим идејама на послу или осмишљавању и покретању сопственог бизниса.

Особе које су ,,правиле проблеме” у дјетињству – тврдоглави, непослушни и клинци који су били бунтовници или су пркосили ауторитетима, у зрелом животном добу су заузимали високе позиције на послу, као и да су зарађивали више новца од оних који су имали боље оцјене и генерално били дисциплинованији у дјетињству.

Научници су закључили да је један од кључних разлога за овакав развој у каснијем животном добу заслужна себичност, коју оваква дјеца испољавају. Како у дјетињству нису поштовали правила која су им школски ауторитети или родитељи наметали, исти модел су примијенили и у каснијем добу. Не обазирући се на правила и наоружани добром вјештином преговора, захтијевали су веће плате, боље услове рада и сл, што су и успијевали да издејствују.


Семберске новине - Семберија инфо