Град у којем 14 година није пала киша :: Semberija INFO ::

 

Град у којем 14 година није пала киша


Свјетска метеоролошка организација направила је листу екстремних временских прилика. На њој се налазе најнижа и највиша забиљежена температура, мјесто гдје је пало највише кише, као и мјесто гдје је забиљежена највећа туча.

Најдужи сушни период

Најдужи период без падавина је измјерен у Чилеу, у граду Арика, гдје кап кише није пала пуних 14 година, од октобра 1903. до априла 1918. године.  

Најнижа температура

Највећи минус забиљежен је у Востоку, на Антарктику, гдје је измјерено чак минус 89,2 степени Целзијусових 21. јула 1983. Године

Највиша температура 

"Долина смрти" у Калифорнији је ушла историју када је у љето 1913. године измјерено невјероватних 56,7 степени Целзијуса.

Највише падавина у минути

У америчкој држави Мариленд, у граду Јунионвил, забиљежен је рекорд 4. јула 1956., када је у минути нападало 31,2 милиметра кише.

Највише падавина у 24 сата

Током једног дана највише кише је пало док је пролазио циклон Денис на оточју у Индијском оцеану. Чак 1,825 метра је пало у само један дан, од 7. до 8. јуна 1966. године.

Најјача туча

Најјача туча икад пала је у Гопалгању, у Бангладешу, 14. априлаа 1986. године, када су погинуле 92 особе. Пријављени су комади леда тешки један килограм.

Највиши хладни гејзир


У Андернаху, у Нјемачкој, забиљежен је 16. септембра 2002. године млаз воде висок 61,5 метара којег је избацио гејзир.

Најхладнија цеста 

Руска Колима аутоцеста је најхладнија цеста на свијету, гдје температуре понекад падају и на минус 67,7 ступњева. Да ствар буде страшнија, један дио ове цесте се зове "Пут костију" у знак сјећања на затворенике који су преминули градећи је.

Највећа ледена пустиња

Највећа ледена пустиња која се не налази у поларном дијелу је на територији Канаде. Налази се у националном парку Клуане и простире се на подручју од 21.980 квадратних километара.

Насељено мјесто са најнижом температуром 

Сибирско мјесто Ојмјакон је најхладније мјесто гдје живе људи изван Антарктика. Тамо температуре падају до минус 68 степени.

Независне новине /Инфо Бијељина