НУТРИЦИОНИСТИ САВЈЕТУЈУ: ИЗБЈЕГАВАЈТЕ КОФЕИНСКЕ НАПИТКЕ И ОБИЛНЕ ОБРОКЕ ТОКОМ ЉЕТА :: Semberija INFO ::

 

НУТРИЦИОНИСТИ САВЈЕТУЈУ: ИЗБЈЕГАВАЈТЕ КОФЕИНСКЕ НАПИТКЕ И ОБИЛНЕ ОБРОКЕ ТОКОМ ЉЕТА


Foto: Ilustracija
Свако годишње доба са собом носи своје карактеристике и захтјева одређену исхрану због специфичних потреба организма, па је, како су коначно стигли врели љетњи дани, веома важно да исхрану прилагодите актуелним условима, истичу из Института за здравље и сигурност хране Зеница (ИНЗ).

Вода и лаганија храна

Повишене љетње температуре, које резултирају повеćањем тјелесне температуре, а затим и знојењем, могу довести до прекомјерног губитка тјелесних течности, односно дехидрације организма.

Симптоми дехидрације тијела су - главобоља, сува кожа, сува уста и језик са густом пљувачком, убрзан рад срца, грчеви у ногама и рукама, мучнина, повраćање... На дехидрацију су посебно осјетљива дјеца, старије особе и особе са ослабљеним имунитетом. Због тога је љети, прије свега, веома важно водити рачуна о правилној и довољној хидратацији организма, наглашава Маја Јоњиć - Трифковиć, нутрициониста ИНЗ-а.

Поред воде, повеćана потреба за течношćу љети може се надокнадити свакодневним уносом воćа и поврćа богатог водом (лубеница, јагода, бресква, парадајз, краставац, паприка, зелена салата и сл.) и цијеђеним незаслађеним воćним соковима, ароматизованим водама, изотоничним пиćима, посебно ако се бавите неком јачом физичком активношćу, затим ферментисаним млијечним производима са ниским садржајем масти, али и супама и чорбама од поврćа, који ćе такође надокнадити електролите изгубљене знојењем.

Наравно, вода је најбоље пиćе за рехидратацију без додатних калорија. Током љетњих мјесеци покушајте да пијете најмање 8 до 10 чаша воде дневно, што ćете, наравно, прилагодити нивоу физичке активности, јер додатна физичка активност повеćава потребу за водом која се губи знојењем, каже Јоњиć-Трифковиć.

У ИНЗ-у напомињу да, поред довољне хидратације организма, љети треба водити рачуна и о томе да наша исхрана буде усмјерена на лаку, лако сварљиву храну, богату влакнима. Љети тијело природно тражи лако сварљиву храну, богату витаминима, минералима и водом и са мањом количином масти.

Обавезно у своје љетње јеловнике укључите што више сезонског воćа и поврćа, којих у овом дијелу године има у изобиљу. Препоручује се више лаганих оброка дневно (три главна оброка и двије ужине) како би се убрзао метаболизам и подстакло варење, као и како би се максимално искористила унешена храна и повеćала енергија и виталност.

Учините своје оброке што шаренијим, припремите што више лаких салата од поврćа као прилог, али и као главно јело са додатком цијелих житарица, махунарки, живине или рибе.

Такође, припремајте разне воćне салате од воćа свих боја, како бисте се снабдјели довољном количином антиоксиданата, који су нам посебно потребни љети у борби против слободних радикала, насталих као посљедица излагања штетном сунчевом зрачењу, каже нутрициониста Јоњиć-Трифковиć.

Посебна пажња се мора усмјерити на правилно складиштење

Увијек, а посебно љети, треба избјегавати обилне оброке, пржену, масну и тешко сварљиву храну, пресољену и превише зачињену храну, сухомеснате производе и индустријски прерађену храну, као и заслађене и газиране сокове, алкохолна пиćа и пиćа богата кофеином, због ризика од дехидрације организма.

Масна и тешко сварљива храна оптереćује варење, изазива појачано знојење и може довести до дехидрације, а на крају и до нагомилавања вишка масног ткива, које никоме није потребно у врелим љетњим данима.
У ИНЗ-у додају да због високих температура љети посебно треба водити рачуна о кварљивој храни и њеном правилном складиштењу.

Обратите посебну пажњу на храну као што су свјеже месо и риба, јаја, мајонез, паштете, колачи и слично. Када возите или идете на путовање, користите преносиве расхладне торбе за правилно складиштење хране. Воćе, поврćе, руке и површине на којима се припрема храна би требало посебно добро опрати.

Ако љето дочекате са вишком килограма, не морате да бринете - љето је идеално доба године за скидање килограма јер нуди безброј активности на отвореном - од шетње, трчања, вожње ролера, вожње бицикла, пливања и бројних других активности, које, уз уравнотежену и лагану љетњу исхрану омогућавају да брже и лакше изгубите вишак килограма, али и да побољшате имунитет и опште здравствено стање, кажу стручњаци.

(Телеграф)