ШТА СУ БОТОВИ ЗБОГ КОЈИХ ЈЕ МАСК ОДУСТАО ОД КУПОВИНЕ ТWИТТЕРА :: Semberija INFO ::

 

ШТА СУ БОТОВИ ЗБОГ КОЈИХ ЈЕ МАСК ОДУСТАО ОД КУПОВИНЕ ТWИТТЕРА


У ери друштвених мрежа често се сусрећемо са термином "бот". Овај термин се послејдних дана јако често може чути а све то због сапунице око Илона Маска и куповине Тwиттера.

Наиме , Тwиттер тврди да је око пет одсто налога на тој мрежи под контролом ботова, док Маск тврди да је број знатно већи и креће се око 20 одсто. Изгледа да је управо та разлика у броју пресудила и натјерала Маска да одустане (барем привремено) од куповине Тwиттера.

Али , што су заправо "ботови" и о чему се тачно ради?

Једноставно речено, "бот" је аутоматизовани софтвер који одрађује специфичне задатке или активности у име корисника. Тај корисник може бити особа или компанија или организација. Ботови се најчешће користе за слање промотивних порука (биле оне жељене или не), а на друштвеним мрежама све се чешће користе за провокације, подстицање свађе или промовисање неке идеје, производа или особе.

У зависности од тога како су програмирани, ботови могу аутоматски да запрате различите профиле на друштвеним мрежама, ретвитују или дијеле садржај, чак и шаљу директне поруке (наравно, најчешће нежељене). Могу стварати лажне лајкове и пратиоце, а својом активношћу могу и покренути лажне трендове, расправе па чак и свађе.

Тако се помиње коришћење ботова током кампање за предсједничке изборе у САД, који су додатно поларизовали бирачко тијело и подстицали на свађе и расправе на друштвеним мрежама.

Међутим , не морају сви ботови бити лоши. Неки ботови могу се искористити како би вам скренули пажњу на нешто, подсјетили вас на важан датум или вам приказали вијести које би вас могле занимати.

Проблем је што је већина ботова на Тwиттеру, оне прве, лоше врсте па умјесто да вас упознају са занимљивим профилима, затрпавају ваш зид огласима, лажним информацијама или сумњивим линковима који могу наштетити вашем уређају, пише B92.

Како препознати ботове?

Постоји неколико начина који вам могу помоћи да препознате ботове.

Прије свега, потребно је обратити пажњу на сам профил с којег сумњиве објаве долазе. С обзиром на то да се ботови стварају у великим количинама, људи који их програмирају, најчешће немају времена да попуњавају податке о "кориснику" на профилу. Тако најчешће профили којима управља бот имају генеричку фотографију, немају никакве податке о кориснику, објављују пуно сличних објава, објављују у правилним размацима и слично.

Истраживање које су направили научници са Универзитета Индијана, открило је да се активност ботова појачава када су у питању одређене теме. Најприје се ради о темама које изазивају контроверзе и у којима пласирање лажних информација (што ботови раде јако добро и јако брзо) може у потпуности промијенити став јавности - као што су криптовалуте, политичка питања или питање здравља (нпр. пандемија, вакцинација и слично).

Нажалост , колико год опрезни били, тешко можемо избјећи сусрет с ботом на друштвеним мрежама. Али , постоје алати који могу помоћи у њиховом детектовању. На примјер, БотСигхт је иОС и wеб апликација која ради у Цхромеу, а која аутоматски провјерава твитове како корисник скролује кроз Тwиттер и приказује постотак вјероватноће да је неки профил заправо бот.

Ако је ваш профил на Тwиттеру одједном привукао велик број чудних пратилаца, можете спровести ревизију својих пратитеља помоћу ФоллоwерАудита и провјерити да ли сте заиста постали популарни или вас је "открио" бот.
Научници са Универзитета Индијана истичу да је готово немогуће тачно одредити колико је ботова на Тwиттеру (а и на другим друштвеним мрежама).

Чак и кад би било могуће тачно процијенити колико је лажних налога, то не би ријешило проблем њиховог постојања. Значајан корак био би признавање комплексне природе овог проблема. То би помогло друштвеним мрежама и политичарима да развију прави одговор на овај проблем, истичу научници са Универзитета Индијана.

У преводу, колико год опрезни били, нећете моћи да избјегнете сусрет с ботом. На корисницима је да их препознају на вријеме и реагују пријавом или блокадом (у зависности од друштвене мреже) како би смањили њихов утицај на друге кориснике. И наравно, немојте слијепо вјеровати свему што прочитате на друштвеним мрежама. Никад не знате да ли иза те објаве стоји човјек или бот.

(Независне)