МИСТЕРИЈА ЈЕ РИЈЕШЕНА: ЗАШТО МУШКАРЦИ ЖИВЕ КРАЋЕ ОД ЖЕНА? :: Semberija INFO ::

 

МИСТЕРИЈА ЈЕ РИЈЕШЕНА: ЗАШТО МУШКАРЦИ ЖИВЕ КРАЋЕ ОД ЖЕНА?


Foto: Ilustracija
Научници су открили нове податке који би могли објаснити зашто мушкарци обично не живе толико дуго као жене. Истраживања сугеришу да је то повезано с губитком Y хромозома, што може узроковати ожиљке на срчаном мишићу и довести до смртоносног затајења срца.

Процјењује се да 40 одсто 70-годишњака пати од губитка Y хромозома, али би могли имати користи од постојећег лијека који циља на опасне ожиљке ткива.

Хромозоми су снопови ДНК у свакој ћелији који долазе у паровима. Жене имају два Џ хромозома, док мушкарци имају Џ и Y хромозом.

Професор Кенет Волш са Универзитета у Вирџинији рекао је: “Нарочито након 60. године, мушкарци умиру брже од жена. Као да биолошки брже старе. Ово ново истраживање даје назнаке зашто мушкарци имају краћи животни вијек од жена.”

Многи мушкарци почињу да губе свој Y хромозом у дјелићу ћелија како старе – нешто што се чини посебно истинитим за пушаче.

Научници су раније открили да мушкарци који пате од губитка Y хромозома имају већу вјероватноћу да умру млађи и пате од болести повезаних са старењем као што је Алцхајмерова болест.

Вјерује се да је ово ново истраживање први чврст доказ да је губитак хромозома директан узрок штетних посљедица по здравље мушкараца.

Истраживачи су користили технологију за уређивање гена како би развили посебан модел миша како би боље разумјели ефекте губитка Y хромозома у крви. 

Открили су да је губитак убрзао болести повезане са старењем и учинио мишеве склонијим ожиљцима на срцу и довео до раније смрти.

Истраживачи су такође посматрали ефекте губитка Y хромозома код мушкараца, спроводећи три анализе података прикупљених из студије УК биобанке. 

Открили су да је губитак Y хромозома повезан са кардиоваскуларним болестима и срчаном инсуфицијенцијом.
Како се губитак хромозома повећавао, повећавао се и ризик од смрти, открили су истраживачи.

Рекли су да њихова открића показују да би циљање на ефекте губитка Y хромозома могло да помогне мушкарцима да живе дуже и здравије.

(Б92)